POČINJE PERAŠKA „FAŠINADA“

POČINJE PERAŠKA „FAŠINADA“

240
0
Podijeli

U tradicionalnoj manifestaciji “Fašinada” u Perastu za sjutra je najavljeno 20 barki i očekuje se, kao i uvijek, veliki broj posjetilaca.

Fašinada je drevni atrakrivan bokeljski običaj, koiji traje od 1452. godine, u slavu Gospe od Škrpjela i vještačkom ostrvu na kojem su zahvalni bokeški pomorci napravili hram Gospi u čast.
Legenda kaže da su peraški ribari, na stijeni na kojoj je napravljeno današnje ostrvo, pronašli ikonu Bogorodice sa Hristom (koja se danas nalazi na glavnom oltaru) i u to ime odlučili da potapanjem kamenja i brodskih olupina izgrade ostrvo i na njemu crkvu. Od tada važi nepisani zavjet peraških pomoraca da se prije svakog “vijađa” potopi novo kamenje oko ostrva, kao doprinos čvrstini podloge hramu njihove zaštitnice. Vjerovatno je iz toga razloga nastala i Fašinada. Povod održavanja ovog događaja je pronalazak slike Djevice Marije sa Hristom na Hridi, na kojoj je napravljeno ostrvo Gospa od Škrpjela.
Kako je za Radio Jadran kazala predsjednica Mjesne zajednice Perast, Ana Marija Đukanović na ovaj dan Perašatni sa svojim barkama koje se povezju odlaze prema ostrvu. Barke su napunjene kamenjem i okićene zelenim granama. U smiraj dana, plove uz obalu, zaštićene granama prema Gospi od Škrpjela. U prvoj barci su predstavnici opštinske vlasti, crkvene vlasti i pjevači koji pjevaju stare etno pjesme – bugaštice.
Peraštani će i sjutra prirediti svojevrsnu procesiju u moru, a kamenjem iz barki proširiti hrid i svetilište i nastaviti tradiciju dugu pet ipo vjekova.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code