POČINJE UPIS NOVLJANSKIH ĐAKA PRVAKA

POČINJE UPIS NOVLJANSKIH ĐAKA PRVAKA

240
0
Podijeli

U četiri Osnovne škole u opštini Herceg Novi počinje upis za djecu koja ove godine kreću u školu, a rođena su 2008. godine, odnosno u 2014. navršavaju šest godina.

U školama „Dašo Pavičić” na Toploj, „Milan Vuković” na Savini i „Ilija Kišić” u Zelenici upis počinje od sjutra 1. aprila i trajaće do kraja mjeseca. Od dokumentacije za upis u prvi razred roditelji treba samo da ponesu izvod iz matične knjige rođenih.
U Osnovnoj školi „Orjenski Bataljon” u Bijeloj upis budućih đaka prvaka počinje od 2. aprila i trajaće do 11. aprila, od 10 do 13 časova. Prema riječima direktorke ove škole Jarmile Radović ove godine planiraju da upišu oko sto djece u prvi razred Osnovne škole.
Obavještenja za upis u prvi razred su postavljana na svim oglasnim tablama Osnovnih škola.
Koliko će biti upisano tačno đaka prvaka u novljanske Osnovne škole, direktori još ne mogu da preciziraju. Jer, kako ističu, posljednjih godina evidentne su migracije stanovništva i promjene adrese.
Na prijedlog roditelja, a po odobrenju komisije škole djetetu se može odobriti upis i prije navršetka šest godina.
Zakonom je propisano da se djetetu može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu na prijedlog, odnosno uz saglasnost roditelja ili staratelja, nadležne zdravstvene ustanove ili komisije, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu.
Obavezan je i sistematski pregled za đake prvake. Mališani koji se pripremaju za polazak u osnovnu školu treba da prođu određene pretrage koje će pokazati koliko su spremni za početak školovanja. Prilikom upisa roditelji su dužni da donesu uvjerenje o obavljenom sistematskom pregledu djetata.
Uz sistematski pregled, kojim se obično kod djece uočava karijes, deformacije stopala, prekomjerna težina, loše tjelesno držanje, smetnje vida i govorne mane, obavezna je i vakcina protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, morbila, rubeole i zauški.
Zakon predviđa i novčanu kaznom od 100 do 1.500 eura za roditelja za prekršaj ako dijete ne upiše u školu, odnosno ako dijete ne pohađa nastavu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code