Početna Društvo Počinje upis u srednje škole: U Herceg Novom mjesta ima za 308...

Počinje upis u srednje škole: U Herceg Novom mjesta ima za 308 školaraca za 10 obrazovnih profila

0

Upis učenika u prvi razred srednjih škola u Crnoj Gori za školsku 2020/2021. godinu počinje danas, a prijave za upis podnose se elektronskim putem do četvrtka, do 15 sati na adresu: upisi.edu.me.

U hercegnovskoj JUSMŠ Ivan Goran Kovačić mjesta ima za 308 srednjoškolaca za 10 obrazovnih profila: opšta gimnazija ( 3 odjeljenja ), turistički tehničar, gastronom/restorater ( jedno odjeljenje 14+14 ), prodavač, konobar, fizioterapeutski tehničar, ekonomski tehničar, tehničar za dekorisanje I aranžiranje prostora I frizer – svi po jedno odjeljenje.

Minimalan broja bodova za opštu gimnaziju i odjeljenje specijalističke gimnazije je 60, a četvorogodišnje stručne škole 48 bodova.

Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje. Na Konkurs za upis u prvi razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 sati objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 sati toga dana. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova.

Podsjetimo da je Ministarstvo prosvjete obezbijedilo 250 stipendija za učenike prvog razreda srednjih škola deficitrnih zanimanja u Crnoj Gori. Po konkursu koji je raspisan danas predviđeno je za smjer kuvar 30 stipendija, za smjerove Pekar, Kozmetičar, Operater obrade drveta, Ratar-povrtar po 10 stipendija, a za smjer Prozvođač prehrambenih proizvoda 5 stipendija.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code