Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

4
Podijeli

U Domu zdravlja Herceg Novi počeće sjutra vakcinacija rizičnih grupa stanovništva protiv sezonskog gripa, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Vakcinacija će se u Domu zdravlja obavljati svakog radnog dana od 8 do 20 časova, preko izabranog doktora. U zdravstvenim stanicama Topla i Igalo od 8 do 13 časova, a u ambulanti Bijela od 8 do 20 časova.

Picerija i restoran

Nepokretne i iznemogle građane vakcinisaće patronažne službe Doma zdravlja u stanu bolensika, ali uz prethodno napisan nalog izabrnaog doktora.

Osiguranici koji nemaju izabranog doktora vakcinaciju mogu obaviti preko bilo kog doktora u smjeni.

Vakcinacija protiv gripa je jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija zdravstvena mjera kada se radi o spriječavanju obolijevanja i komplikacija gripa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Preporučuje se svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica (u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću), kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina.

Vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina, odnosno na bilo koji sastojak vakcine.

U slučaju da osoba koja treba da se vakciniše trenutno ima neku akutnu bolest, sa ili bez visoke tjelesne temperature, vakcinaciju treba odložiti do oporavka.

4 Komentari

 1. Zna se da je svaki lijek i otrov,ali doza otrovi liječi od nečega,a šteti za nešto.Najbolje je sačuvati zdravlje,ali zašto to ne činimo,nego su nam pare opsesija.Neznanje je na svakome koraku car.Prodavnice su pune otrovi koje prolaze,apoteka i butika ima jednako,smeća na sve strane,održavanje reda nikakvo,u škole se ništa o osnovama životnih pravila ne uči,a priroda svoje radi.

 2. Pitanje uopšte nije na mjestu.Zar mislite da će Vam neko priznati da je stavio “otrov” u vakcinu?Sakloni Bože!A ljekari ne mogu i nisu tu da daju bilo kakve garancije.Ne kupuješ auto, pa da ti daju garanciju na limariju.U medicini, pojam garancije je diskutabilan.To pitajte uvoznika vakcina i Ministarstvo zdravlja, šta je u vakcinama i šta daju pacijentima, t.j. narodu…

  5
  3
 3. Dosta je priča na svim nivoima koliko su vakcine (pa i ova protiv gripa) bezbedne po zdravlje. Zato nam trebaju podaci o vakcinama: čija je vakcina, da li sadrži otrove i koje i koje dugoročne posledice će imati oni koji “prime” tu vakcinu. Da li lekari, koji prepišu vakcinu daju garancije da je vakcina bezbedna (osim zaštite od gripa nema posledica po zdravlje građana).

  6
  4

Ostavite komentar

*

code