Početna Servis Počinje zimsko računanje vremena, sat uru unazad

Počinje zimsko računanje vremena, sat uru unazad

7

Prividno od sjutra ćemo spavati sat duže, jer će biti okončano ljetnje računanje vremena i u tri sata poslije ponoći, počinje zimsko računanje. Tada kazaljke na časovnicima treba vratiti sat unazad, na dva sata.

Zimsko računanje vremena trajaće do posljednjeg vikenda u martu 2020. godine.

Evropski parlament je 4. marta izglasao da se pomjeranje kazaljki na satu ukida od 2021. godine, pa će sve zemlje Evropske unije EU morati da odaberu ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Predloženo je da izmjena vremena posljednje nedjelje u martu 2021. godine treba da bude i posljednja za zemlje EU koje se odluče za ljetnje računanje vremena.

Članice EU koje žele da zadrže standardno ili zimsko računanje vremena treba da pomjere kazaljke na satu posljednji put posljednje nedjelje oktobra 2021. godine.

Zimsko i ljetnje računanje vremena uspostavljeno je sedamdesetih godina prošlog vijeka, kao pokušaj uštede energije zbog naftne krize.

7 Komentari

    • Pa zimsko racunanje i jeste ono normalno. Tako je bilo stalno do pocetka osamdesetih kad su se kazaljke pocele potezat tamo amo pa je dosta naroda i zaboravilo sta je prirodno i normalno

      9
      2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code