Početna Oko nas Kotor Počinju XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike

Počinju XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike

0

Vrhunski festival muzike, 18. KotorArt Don Brankovi dani muzike održaće se od 13. jula do 13. avgusta kroz 28 glavnih programa i preko 150 pratećih, uz učešće brojnih umjetnika iz regiona i svijeta.

Ova muzička svetkovina, pored koncerata velikih muzičkih imena u oblasti klasične ali i popularne muzike, ove godine ponudiće i koncerte džez muzike kroz Pjacu od džeza, predstaviti KotorArt talente, prirediti nekoliko premijernih izvođenja poručenih kompozicija, kao i brojne izvedbe uličnih umjetnika i performera kako bi oživjeli sve trgove, ulice i pjace Kotora, Luštice bay i Porto Montenegra tokom jula i avgusta.

Picerija i restoran

Novina je i organizacija stručnog predavanja ekonomskog stručnjaka, dr Isaka Adižesa na temu „Tajne uspjeha: moderne kompanije i liderstvo“.

KotorArt Don Brankovi dani muzike počeće tradicionalno umjetničkim programom na Dan državnosti, 13. jula u 22 časa, ispred Katedrale sv. Tripuna. Programom se umjetnički obilježava 40 godina od razornog zemljotresa 1979. godine i, ujedno, stavljanje Kotora na UNESCO-vu listu kulturne i prirodne baštine. Premijerno će biti izvedene dvije kompozicije porudžbine Festivala, festivalskoj publici dobro poznatih crnogorskih kompozitora Nine Perović i Ivana Marovića. Uz pratnju Festivalskog orkestra KotorArta i pod dirigentskom palicom maestra Julija Marića, kao solisti će nastupiti crnogorske sopranistkinje Olivera Tičević, Marijana Šovran i Milica Milanović, kao i rep grupa iz Kotora Who See.

Veče muzičkih premijera biće zaokruženo i filmskom – emitovanjem dokumentarnog filma reditelja Dušana Vulekovića, takođe porudžbine Festivala. Film se bavi refleksijama stanovnika Boke i njihovim ličnim iskustvima ovog tragičnog događaja, kao i važnosti prisustva UNESCO-a za obnovu, razvoj i očuvanje Grada i Boke.

KotorArt Don Brankovi dani muzike proglašeni su za najbolju manifestaciju u Crnoj Gori za 2018. godinu od strane Nacionalne turističke organizacije i dobitnici „Wild Beauty“ nagrade kao i „EFFE label“, evropskog pečata za kvalitet. Press konferenciji uoči otvaranja Festivala prisustvovali su Jožef Neđeši, ambasador Mađarske u Crnoj Gori, zatim Slavica Milić, marketing menadžerka Luštice Bay, Danilo Kalezić, PR Menadžer Porto Montenegra, Nikola Tripković, Coca-Cola regionalni menadžer za Crnu Goru, Jelena Ljoljić, direktorica ŠOSMO „Vida Matjan“ iz Kotora, kao i direktor festivala Ratimir Martinović.

“KotorArt svoju misiju ne doživaljava kao “spektakl per se”, “zabavu za mase” ili tek kao pokriće za “koktel posle”. Duboko i ozbiljno promišljamo koncepte i programske detalje kroz koje, njegujući tradicionalne vrijednosti zapadne umjetničke muzike, procijenjujući potrebe našeg društva i potrebe struke, još kako osluškujemo, provociramo, inspirišemo i sarađujemo sa mladim, novim snagama koji svojim idejama, novim izrazom i tumačenjima, obilježavaju i oblikuju novo vrijeme koje živimo, a koje se jasno očitava i u umjetničkoj muzici” istakao je direktor Festivala, Ratimir Martinović.

Mađarski ambasador u Crnoj Gori, Jožef Neđeši je istakao da uz brojne ustanove i festivale koji su doprinijeli realizaciji ove manifestacije, posebno je zahvalim KotorArtu i timu festivala na njihovoj profesionalnoj podršci i pomoći i brojnim programima koji se realizuju u okviru ovog Festivala.

Na čelu sa simfonijskim orkestrom iz Budimpešte, Obudai Danubia Zenekar, koji se po svečanosti i umjetničkom značaju izdvaja kao centralni događaj „Nedjelja mađarske kulture“, u okviru KotorArta nastupaju i drugi značajni umjetnici i muzičari, poput mađarske rok zvijezde Ildiko Keresztes i džez pjevačice Myrtill Mišeler.

„Putem kulturne diplomatije možemo podići mostove, koji ne bi mogli biti izgrađeni na drugi način.“ – zaključio je ambasador.

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo ove godine saradnju sa KotorArtom podigli na viši nivo, te nakon Luka umjetnosti prošlog ljeta, ove sezone smo saradnju započeli spektakularnim koncertom Lene Kovačević i RTS Big Bend-a na našoj Sinhro sceni, pred više od 500 gostiju. Saradnju nastavljamo koncertom No Borders Orchestra 28. jula na Porto Montenegro Jaht klub bazenu, gdje je takođe ulaz slobodan, a mi već sa timom KotorArta razmišljamo kako da sljedeće godine nadiđemo program od ovog ljeta i opet ponudimo „a summer less ordinary“ našim klijentima, gostima i ljubiteljima kvalitetne muzike.“- istakao je Danilo Kalezić, PR Menadžer Porto Montenegra.

Marketing menadžerka Luštice Bay, Slavica Ilić kazala je da je KotorArt, iz godine u godinu, postaje sve veći, raznolikiji i razigraniji, muzički i programski, teritorijalno i sadržajno. Spaja muziku, kulturu i hedonizam, velika umjetnička imena i vrhunske i sofisticirane ambijente, stvara nove kulturne scene.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code