Početna Turizam Počnite Novu godinu izletom u zaleđe Boke

Počnite Novu godinu izletom u zaleđe Boke

0

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAgencija za razvoj i zaštitu Orjena organizuje 1. januara od 11 do 14h pješačku turu od glavna autobuska stanice u Novom do Kotobilja i nazad. Cilj je posjeta izvoru Zelenac i kotobljskoj šumi, nakon “najluđe noći”. Tura je prilagođena široj populaciji i ima promotivni karakter. Ovo nije klasični “odlazak u divljinu”, te je dovoljno imati minimum stvari za ugodnu šetnju i kratkotrajni boravak na otvorenom, informišu iz Agencije.
Kotobilj predstavlja očuvanu oazu miješane crnogorične šume primorskog bora i čempresa, jedinstven kutak za odmor i rekreaciju,
a sve to na samo pola sata hoda od centra Herceg Novog. Kotobiljska šuma je rezultat organizovanih aktivnosti na pošumljavanju i datira iz 30-ih godina 20-og vijeka. Odličan je primjer korisnog i stručno obavljenog posla.

Pješački put

Od ruba grada (Modre ploče) do Kotobilja vodi stari kameni pješački put, nekadašnja glavna komunikacija sa zaleđem. U intezivnoj upotrebi je bio sve do gradnje prve kolske saobraćajnice Meljine-Kameno, rađene početkom 20-og vijeka. Danas je kameni pješački put u upotrebi kao zvanična planinarsko-pješačka komunikacija koja povezuje Herceg Novi sa Orjenom.

Izvor Zelenac

Nije cijelo čudo izvora sadržano u toj dragocjenoj tečnosti što izbija iz skrivenih dubina zemlje. Izvori su mjesta kojima su ljudi od pamtivjeka davali neku posebnu, nadrealnu vrijednost. Danju bi izvori bili pojilišta i okrjepilišta, ali ujedno i sveta mjesta, dok bi noću izvorima gospodarile vile i ostala zagonetna stvorenja narodnih predanja. Izvori su stoga stotinama godina pomno čuvani, baš kao i „sveti gajevi“ koji su ih najčešće okruživali. Zelenac, izvor sav opkoljen šumom, zaglavljen između velikih blokova sivih raspucalih stijena, odaje upravo takvu sliku. Uz takva mjesta grijeh je samo proći, a ne zastati.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code