Početna Društvo Podmlađeni jedrenjak “Jadran” proslavio 84. rođendan

Podmlađeni jedrenjak “Jadran” proslavio 84. rođendan

2

Školski brod mornarice Crne Gore, “Jadran” naopunio je 84. godinu, a tim povodom organozvano je koktel veče na gradskoj rivi Pine u Tivtu, gdje je matična luka jedrenjaka.

Proslavi su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-pukovnik Ljubiša Jokić, komandant Mornarice, kapetan bojnog broda, Darko Vuković, ambasadori i vojni atašei akreditovani u Crnoj Gori, predstavnici ministarstava, primorskih opština, NVO sektora, kao i javnih i privatnih preduzeća sa kojima Mornarica Vojske Crne Gore sarađuje prilikom izvršavanja svojih redovnih zadataka.

Gostima se obratio komandant broda, kapetan korvete, Goran Pajović, koji ih je upoznao sa tokom nedavno završenog remonta “Jadrana”.

Školski brod “Jadran” izrađen je u Hamburgu, u Njemačkoj, 1933. godine. Mornarica Kraljevine Jugoslavije potpisala je ugovor za gradnju broda sa njemačakim brodogrdailištem “H.C. Stulcken Shon” 4. septembra 1930. godine.

Brod je porinut 25. juna 1931. godine, dobivši ime “Jadran”, koje i danas ponosno nosi. Gradnja i završno opremanje broda okončano je u junu 1933, kada je brod zaplovio za domovinu. U svoju tadašnju luku Tivat, uz svečani doček, uplovio je 16. jula iste godine, u 10 časova.

Školski brod “Jadran” u flotnu listu ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije upisan je 19. avgusta 1933. godine, što se obilježava kao Dan broda. Njegova namjena od toga dana ostala je nepromijenjena.

2 Komentari

 1. Mogu isti da dokazuju i da je NjKV Kralj Aleksandar Karadjordjevic hrvat hahahah.
  Da postoji ikakva suvisla i zakonski poduprta cinjenica oni bi ga vec uzeli. A ovako samo mogu da i dalje od podneva mrze nas a i sve ostale, jer do podneva su zauzeti mrznjom prema sebi 🙂

  3
  2
 2. Eno su u Hrvatskoj organizovali I imenovali tim koji će u Strazburu da dokazuje da je školski brod Jadran njihovo vlasništvo i državni vrh Republike Hrvatske se javno oglasio i putem medija u kojima je izjavio da će sve uraditi na medjunarodnom diplomatskom planu kako bi brod Jadran bio vraćen u svoju matičnu luku Lora u Splitu. Eto sa čime se mi hvalimo, sa nečim što “možda” nije naše, tako nam je mnogo toga u državi.

  7
  9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code