Podmlađeni jedrenjak “Jadran” proslavio 84. rođendan

Podmlađeni jedrenjak “Jadran” proslavio 84. rođendan

2
Podijeli

Školski brod mornarice Crne Gore, “Jadran” naopunio je 84. godinu, a tim povodom organozvano je koktel veče na gradskoj rivi Pine u Tivtu, gdje je matična luka jedrenjaka.

Proslavi su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-pukovnik Ljubiša Jokić, komandant Mornarice, kapetan bojnog broda, Darko Vuković, ambasadori i vojni atašei akreditovani u Crnoj Gori, predstavnici ministarstava, primorskih opština, NVO sektora, kao i javnih i privatnih preduzeća sa kojima Mornarica Vojske Crne Gore sarađuje prilikom izvršavanja svojih redovnih zadataka.

Picerija i restoran

Gostima se obratio komandant broda, kapetan korvete, Goran Pajović, koji ih je upoznao sa tokom nedavno završenog remonta “Jadrana”.

Školski brod “Jadran” izrađen je u Hamburgu, u Njemačkoj, 1933. godine. Mornarica Kraljevine Jugoslavije potpisala je ugovor za gradnju broda sa njemačakim brodogrdailištem “H.C. Stulcken Shon” 4. septembra 1930. godine.

Brod je porinut 25. juna 1931. godine, dobivši ime “Jadran”, koje i danas ponosno nosi. Gradnja i završno opremanje broda okončano je u junu 1933, kada je brod zaplovio za domovinu. U svoju tadašnju luku Tivat, uz svečani doček, uplovio je 16. jula iste godine, u 10 časova.

Školski brod “Jadran” u flotnu listu ratne mornarice Kraljevine Jugoslavije upisan je 19. avgusta 1933. godine, što se obilježava kao Dan broda. Njegova namjena od toga dana ostala je nepromijenjena.

2 Komentari

 1. Mogu isti da dokazuju i da je NjKV Kralj Aleksandar Karadjordjevic hrvat hahahah.
  Da postoji ikakva suvisla i zakonski poduprta cinjenica oni bi ga vec uzeli. A ovako samo mogu da i dalje od podneva mrze nas a i sve ostale, jer do podneva su zauzeti mrznjom prema sebi 🙂

  3
  2
 2. Eno su u Hrvatskoj organizovali I imenovali tim koji će u Strazburu da dokazuje da je školski brod Jadran njihovo vlasništvo i državni vrh Republike Hrvatske se javno oglasio i putem medija u kojima je izjavio da će sve uraditi na medjunarodnom diplomatskom planu kako bi brod Jadran bio vraćen u svoju matičnu luku Lora u Splitu. Eto sa čime se mi hvalimo, sa nečim što “možda” nije naše, tako nam je mnogo toga u državi.

  7
  9

Ostavite komentar

*

code