Početna Turizam PODMORNICA “HEROJ” ISTORIJSKA, A U JULU I TURISTIČKA ATRAKCIJA

PODMORNICA “HEROJ” ISTORIJSKA, A U JULU I TURISTIČKA ATRAKCIJA

0

Podmornice - pozicijaKompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro započela je radove na jednom od najinteresantnijih eksponata Zbirke pomorskog nasljeđa, dizel – električnoj podmornici P-821 Heroj, koja će od jula ove godine biti otvorena za posjetioce.
Unutrašnjost ovog ratnog plovila biće vraćena u stanje iz vremena kada je podmornica bila u punoj radnoj snazi. U posao renoviranja uključeni su stručni saradnici, bivši pripadnici 88. flotile podmornica nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice i ljudi koji su dio svog radnog vijeka proveli u ovoj podmornici. Na Heroju su napravljena dva nova otvora koja će omogućiti lakši, bočni ulazak u podmornicu, a autentični doživljaj boravka unutar podmornice biće upotpunjen multimedijalnim kutkom u kojem će biti prikazivane fotografije i snimci iz njene prošlosti.
Na platou do nje biće postavljena i manja podmornica P-912 Una, pa će zajedno činiti jedinstvenu cijelinu od izuzetnog značaja za turističku i kulturnu ponudu naselja Porto Montenegro i grada Tivta.
Podmornica P-821 Heroj bila je prva samostalno konstruisana i izgrađena jugoslovenska podmornica. Izgrađena je 1967. u Splitu, duga je 50,4 metara, široka 4,7, visoka 9,75 metara i teška 706 tona. Od jula 2011. godine sastavni je dio Zbirke pomorskog nasljeđa, kolekcije eksponata koji pričaju priču o bogatoj pomorskoj prošlosti Tivta i Arsenala.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code