Podrška Ministarstva nauke inovativnom projektu Instituta Igalo

Podrška Ministarstva nauke inovativnom projektu Instituta Igalo

6
Podijeli

Projekat Instituta Dr Simo Milošević –  „Balneološki efekti peloida, mineralne vode, ljekovitog i aromatičnog bilja na inflamatorni odgovor kod reumatoidnih i kardiovaskularnih bolesti“, jedan je od pet inovativnih projekata koje je pozitivno ocijenila ekspertska Komisija Ministarstva nauke.

Komisija je predložila sufinansiranje Ministarstva nauke za inovativne projekte u iznosu od 61.000 eura. U projektu Instituta Igalo, koji vrijedi 135 hiljada eura, Ministasrtvo će učestvovati sa 12 hiljada eura. Rukovodilac projekta je doc. dr Snežana Pantović.

Picerija i restoran

Poslije dužeg perioda ovo je prvi naučni projekat Instituta Igalo, koji je dobio značajnu podršku:

„Naš projekat “Balneološki efekti peloida, mineralne vode, ljekovitog i aromatičnog bilja na inflamatoni odgovor kod reumatoidnih i kardiovaskularnih oboljenja” je rezultat dugogodišnjeg rada stručnjaka Instituta Dr Simo Milosević, uz saradnju i podršku Medicinskog fakulteta, Biotehničkog Instituta, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, te Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka i Black Dog Instituta iz Australije“- kaže izvršna direktorka Instituta, dr Gordana Rajović.

Ona objašnjava da je cilj  da se kroz multidisciplinarnost postave novi protokoli od značaja za terapiju i rehabilitaciju pacijenata sa hroničnom inflamacijom kroz primjenu prirodnih resursa kojim je bogato Igalo, Boka Kotorska i cijelo primorje Crne Gore. Biće predstavljen biološki potencijal peloida, mineralne vode i eteričnih ulja:

„Biće napravljena klinička studija dokazivanja bioloških efekata na pato-biološke mehanizme hronične inflamacije kod pacijenata koji će biti upućeni na liječenje i rehabilitaciju u Institut Dr Simo Milosević. Očekivani rezulatati ovog istraživanja potvrdiće ljekovita svojstva prirodnih faktora koji su prepoznati još početkom prošlog vijeka, a sada u skladu sa naučnim potvrdama savremene nauke“- ističe dr Rajović.

Institut je nosilac ovog projekta i prema riječima dr Rajović, u  menadžmentu su veoma srećni zbog toga, jer se poslije dugog niza godina vraća nauka i naučni projekat u ovu ustanovu:

„Kao odgovorna žena i ljekar prepoznala sam značaj projekta, podržala njegovo sprovođenje i uložila dodatni napor sa svojim saradnicima da bi se to danas i ostvarilo. U ponedjeljak, 25. decembra, u Podgorici potpisujemo ugovor i nastavljamo sa radom. Zahvaljujem i Ministarstvu nauke što je preoznalo značaj projekta i podržalo nas“ – poručuje dr Gordana Rajović.

Inače, na Konkurs Ministarstva  za sufinansiranje inovativnih projekata, koji ističe danas, pristiglo je 45 prijava, mada je jedna ustanova odustala.

Ekspertska komisija, sa tri člana, koju je imenovalo Ministarstvo nauke, ocijenila je prijave vodeći računa o pet kriterijuma. To su kvalitet i originalnost inovativne ideje/inovacije, kapacitet nosioca inovativnog projekta, partnera na projektu i projektnog tima, nacionalno, međunarodno i intersektorsko umrežavanje, a onda i kvalitet predloženog budžeta projekta.

6 Komentari

 1. Ovako se najbolje vidi sto su i ko su najbolja kadrovska rjesenja!
  Na ponos gradu !
  Samo tako nastavite!
  Institut je ogroman potencijal i od kada je na celu ovaj menadžment ,mozemo se nadati i realno očekivati još veće i bolje rezultate!

  9
  12
 2. Doktorka, cestitke. Jos ovakvih projekata ce biti super i za Institut i za grad, da se dokaze da to nije samo oronula zgrada sa smjestajnim jedinicama i da nikad to nece ni biti!

  13
  7

Ostavite komentar

*

code