Podrška Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za izgradnju bunara i bistjerni

Podrška Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za izgradnju bunara i bistjerni

0
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetomza 2018. godinu,  objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni, sapošteno je iz ovog Vladinog resora. Ova vrsta podrške prvi put je uvedena prošle godine kako bi se poljprivrednim proizvođačima pomoglo da riješe pitanje navodnjavanja na gazdinstvima.

Ovim Javnim pozivom utvrđuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava. Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od prihvatljivih troškova investicije, a ne više od 3.000€ po podnesenom zahtjevu i ne više od 35 €/m bunarske bušotine. Kod novoizgrađenih bistijerni, podrška je do 50% od ukupno prihvatljivih troškova za nabavku materijala za izgradnju, a ne više od 35 €/m3 novoizgrađene bistijerne i ne više od 3.000,00€ po podnesenom zahtjevu.

Picerija i restoran

Kroz Javni poziv za dodjelu podrške za 2018. godinu podržava se izgradnja eksploatacionih bunara na otvorenom prostoru, u plastenicima i staklenicima kao i za plantažno gajenje voćaka i vinove loze. Takođe, uz podršku Ministarstva korisnici podrške mogu kupiti i novu opremu za bunare, pumpe, agregate, kao i cijevne linije od bunara do proizvodne parcele.

Novina u odnosu na prethodnu godinu je mogućnost izgradnje novih bistijerni za obezbjeđivanje napajanja stoke vodom, posebno u bezvodnim područjima.

Korisnici podrške su fizička ili pravna lica, koja su registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava, u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje investicije.

Proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 30. juna 2018. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, Javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

Klimatske promjene, koje se između ostalog odnose i na povećan broj dana sa temperaturom većom od prosjeka, malom količinom kao i nepravilnim rasporedom padavina značajno utiču na smanjenje prinosa poljoprivrednih kultura. Takođe, u Crnoj Gori postoji znatna površina poljoprivrednog zemljišta koje se ne navodnjava, a čijim navodnjavanjem bi se značajno uvećali prinosi.

Osim toga, veoma je izražen problem napajanja vodom stoke u bezvodnim područjima. Sve su to razlozi zbog kojih je mjera podrške investicijama u izgradnju bunara i bitijerni kreirana u Agrobudžetu, a iskustvo u realizaciji prošlogodišnjeg javnog poziva i interesovanje poljoprivrednika pokazuju opravdanost uvođenja ove vrste podrške.

Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona: 020/482-176, kao i na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivred i ruralnog razvoja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code