Podrška Ministrarstva maslinarima, vinogradarima, organskim i proizvođačima aromatičnog bilja

Podrška Ministrarstva maslinarima, vinogradarima, organskim i proizvođačima aromatičnog bilja

0
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške po površini za zasade maslina, vinograda i/ili ljekovitog i aromatičnog bilja za 2018. godinu, u okviru mjere 1.1.4. Direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji, kao i Javni poziv za dodjelu podrške organskoj proizvodnji za 2018. godinu, saopšteno je iz ovog Vladinog resora.

Ove mjere će se finansirati iz Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS) koji finansira Svjetska banka, a implementira ga Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Picerija i restoran

Poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti podršku u biljnoj proizvodnji kroz direktna plaćanja po hektaru za zasade pod maslinom, vinovom lozom, ljekovitim i aromatičnim biljem.
Visina podrške iznosi do 180€ po ha prihvatljive površine. Korisnici mlađi od 40 godina ostvaruju pravo na dodatno plaćanje u iznosu do 10€/ha obradive površine.

Korisnici moraju upisati ili ažurirati podatke o poljoprivrednim površinama do trenutka podnošenja Zahtjeva za podršku i biti upisani u Registar maslinara i/ili vinogradarski registar do dana podnošenja zahtjeva za podršku.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške kao i kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a mogu se preuzeti i u prostorijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji. Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona 020/672-007 i 067/205-790.
Rok za dostavljanje zahtjeva je 15. jul 2018. godine.

Podrška organskoj proizvodnji

Kroz ovaj Javni poziv poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti podršku po hektaru (ha) proizvodne površine, uslovnom grlu stoke, jedinki živine i broju pčelinjih društava, koji su u okviru organske proizvodnje registrovani u Registru subjekata u organskoj proizvodnji.

Korisnici podrške ovog Javnog poziva, moraju upisati ili ažurirati podatke o poljoprivrednim površinama do trenutka podnošenja Zahtjeva za podršku, I biti upisani u Registar subjekata u organskoj proizvodnji zaključno sa 31. decembrom 2017. godine.
Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške kao i kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a mogu se preuzeti i u prostorijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji i Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva. Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona 020/672-007 i 067/205-790.

Tokom realizacije ovih Javnih poziva koristiće se kapaciteti projekta IPA 2013 „Jačanje crnogorske poljoprivrede kroz uspostavljanje Sistema identifikacije zemljišnih parcela (SIZEP)“, koji sprovodi Ministarstvo – Direktorat za plaćanja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code