Početna Eco Podrška školjkašima u Boki: Laboratorija za morsku akvakulturu, vrijedna 91 hiljada...

Podrška školjkašima u Boki: Laboratorija za morsku akvakulturu, vrijedna 91 hiljada eura

0

Institutu za biologiju mora u Kotoru, Univerziteta Crne Gore, Ministarstvo nauke uplatiće 91.893 € za izgradnju Laboratorije za morsku akvakulturu. Imajući u vidu značaj projekta za razvoj nauke, jačanje kapaciteta kotorskog Instituta za biologiju mora, te da u ovom trenutku ne postoji fond za finansiranja projekta u okviru prioriteta S3, Ministarstvo je odlučilo da bude sufinansijer Laboratorije.

Planirana nadogradnja Instituta podrazumijeva izgradnju dodatnih 260m² prostora u kome će se obavljati laboratorijski rad i oformiti prostorije za vještački uzgoj mikroalgi i školjkaša, kao i kabinet za rukovodioca laboratorije i tehničko osoblje.

Picerija i restoran

– Cilj je da se u novoj Laboratoriji stvore uslovi za vještačko razmnožavanje školjkaša, zatim uzgoj larvi korišćenjem uzgojenih mikroalgi i povećanje proizvodnje školjkaša na području Bokokotorskog zaliva. Nekoliko uzgajališta školjki biće partneri na projektu i direktno će biti snabdjeveni uzgojenim jedinkama, nakon čega će se one gajiti u prirodnoj sredini do dostizanja konzumne veličine – navodi se u dokumentu kojeg je usvojila Vlada Crne Gore.

Riječ je o Informaciji o realizaciji projekta “Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih preduzeća – Sustainable and innovative Agro food and fisheries value chain for SME’s cross border market – Food4health”, Univerziteta Crne Gore – Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Rezultati naučnih eksperimenata u Laboratoriji biće direktno primjenljivi u privrednom sektoru i uticati na njegov razvoj, dok će bogato praktično iskustvo uzgajivača školjki doprinijeti završnoj fazi eksperimenta, odnosno promociji domaćeg proizvoda visoke nutritivne vrijednosti i brendiranju uzgojenih školjki sa područja Bokokotorskog zaliva.

Kako se navodi, formiranje ovakve Laboratorije otvara mogućnost brojnim naučnim istraživanjima iz oblasti morske akvakulture, ribarstva i primarne produkcije kroz različita fundamentalna i primijenjena istraživanja – od vještačkog uzgoja ugroženih ili ranjivih vrsta morskih organizama, repopulacije određenih vrsta čiji su resursi prelovljeni, razvoja novih protokola i unaprijeđenja taksonomskih metodologija.

Inače, Institut za biologiju mora je tokom 2018. godine učestvovao u pripremi projektne aplikacije u okviru IPA Interreg poziva za tematske projekte prekogranične saradnje za Crnu Goru, Italiju i Albaniju. Projekat je prijavljen  u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Ministarstvima poljoprivrede Albanije i Italije i još tri naučno-istraživačke institucije sa područja Italije i Albanije.

S obzirom na specifičnost područja, Institut za biologiju mora, kao ravnopravan partner u projektu, predložio je dogradnju zgrade radi izgradnje Laboratorije za morsku akvakulturu, kupovinu neophodne opreme za uzgoj mikroalgi i in vitro uzgoj školjkaša visoke ekonomske vrijednosti.

Planirani početak projekta je mart 2019. godine, a trajanje  četiri godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code