Podrška voćarima 50 odsto sredstava pri zasnivanju zasada

Podrška voćarima 50 odsto sredstava pri zasnivanju zasada

0
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju proizvodnih voćnih zasada za ovu godinu. Poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne investicije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, investicije koje se podržavaju odnose se na podizanje novih i osavremenjivanje postojećih zasada.

Picerija i restoran

„Investiranje u savremene zasade voća i redovna primjena agrotehnike treba da obezbijede redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, što dugoročno utiče na povećanje obima i kvaliteta proizvoda, obima prerade, obogaćivanje asortimana proizvoda i dostizanje višeg nivoa konkurentnosti“, kažu u Ministarstvu.

Korisnici podrške mogu biti fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Prihvatljive investicije za podršku su sertifikovani sadni materijal, potporni stubovi za špalirni uzgoj, sistem za navodnjavanje „kap po kap”, mreže za zaštitu od ptica, protivgradne mreže sa pratećom konstrukcijom i folije za zaštitu od kiše sa pratećom konstrukcijom radi sprječavanja pucanja plodova.

„Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto od vrijednosti investicije. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do pet hiljada eura u toku godine“, precizirali su iz Mnistarstva.

Kako su naveli, nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju zahtjev za podršku i u zavisnosti od vrste investicije potrebna dokumenta – fotokopiju lične karte, dokaz o kupovini, zdravstvenoj ispravnosti i sortnoj čistoći sadnog materijala, potvrdu o izvršenoj analizi zemljišta i dokaz o kupovini opreme. Rok za dostavljanje zahtjeva je 1. decembar.

Iz Ministarstva su podsjetili da su voćarima na raspolaganju i druge mjere podrške iz Agrobudžeta. U odnosu na prethodnu godinu, voćari imaju više povoljnosti i mogućnosti za unapređenje proizvodnje.

Ranijih godina investiciju voćara većim dijelom je opterećivala nabavka mehanizacije.

„Ove godine voćari, kao i ostali poljoprivredni proizvođači, za nabavku mehanizacije mogu da iskoriste posebnu mjeru Agrobudžeta. To znači da se kroz ovaj javni poziv za podršku mogu usredsrijediti na podizanje novih zasada i njihovo osavremenjavanje“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je, osim podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj javni poziv, voćarima na raspolaganju i podrška po hektaru, kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, gdje je iznos podrške ove godine povećan sa 160 na 180 eura po hektaru voćnjaka.

Voćarima su na raspolaganju i drugi programi podrške, koji se odnose na kopanje bunara, organsku proizvodnju, šeme kvaliteta, preradu voća i drugi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code