Podrška voćarima 50% ukupne investicije za podizanje i modernizaciju zasada

Podrška voćarima 50% ukupne investicije za podizanje i modernizaciju zasada

1
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju/opremanje proizvodnih voćnih zasada, kroz Agrobudžet za 2018. godinu. Visina bespovratne podrške koja se može ostvariti ovim pozivom je do 50% ukupne investicije. Podrška se daje za podizanje novih i osavremenjavanje postojećih zasada.

Cilj investiranja u savremene zasade voća i redovna primjena agrotehnike u njima su redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, što dugoročno utiče na povećanje obima i kvaliteta proizvoda, obima prerade, obogaćivanje asortimana proizvoda i dostizanje višeg nivoa konkurentnosti, ističu u resornom Ministarstvu.

Picerija i restoran

Poljoprivredni proizvođači kroz ovaj javni poziv mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije, a za nabavku sadnog materijala najviše do 50% iznosa definisanog referentnim cijenama. Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 10.000 eura, dok je minimalna 500 eura. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

Prihvatljive investicije odnose se na nabavku sertifikovanog sadnog materijala, potpornih stubova za špalirni uzgoj (stubovi i žica), sistema za navodnjavanje „kap po kap”, mreža za zaštitu od ptica, protivgradnih mreže sa pratećom konstrukcijom, agrofolije i folija za zaštitu od kiše sa pratećom konstrukcijom u cilju sprječavanja pucanja plodova.

Uslovi za podršku, kao što su minimalna površina zasada, gustina biljnog sklopa, prijem sadnica, minimalna vrijednost investicije za podršku i sl, definisani su specifičnim kriterijumima prihvatljivosti.

U javnom pozivu definisani su uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja. Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju zahtjev za odobravanje podrške sa svom propisanom dokumentacijom. Javni poziv i obrazac zahtjeva za prijavljivanje, može se preuzeti sa internet stranice Ministarstva.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 15. novembar 2018. godine.

Na raspolaganju i druge mjere podrške iz Agrobudžeta

Poljoprivredna gazdistva koja se bave voćarstvom, kao i u ostalim sektorima poljoprivrede, imaju na raspolaganju i druge mjere podrške iz Agrobudžeta, a time i više mogućnosti za unapređenje proizvodnje.

Osim direktne podrške po hektaru zasada za konvencionalnu, ali i organsku proizvodnju, voćari kroz posebne mjere podrške i javne pozive mogu da dobiju podršku za nabavku mehanizacije, podršku za navodnjavanje, uvođenje sistema kvaliteta, preradu voća, kao i mogućnost da apliciraju za podršku za veće investicije kroz IPARD program za koji će uskoro biti raspisan prvi javni poziv.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code