PODRŠKA ZA FILM “IGLA ISPOD PRAGA” DVA MINISTARSTVA KULTURE, ALI FALI JOŠ...

PODRŠKA ZA FILM “IGLA ISPOD PRAGA” DVA MINISTARSTVA KULTURE, ALI FALI JOŠ NOVCA

162
0
Podijeli

Filmski centar Srbije po konkursu za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija, odabrao je, između ostalih, film “Igla ispod praga” crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Marinovića, što je on danas i potvrdio za Radio Jadran.

– Veliki je to uspjeh za nas, posebno što je riječ o debitanskom rediteljskom projektu, pa su to značajna sredstva za popunu budžeta za film – kaže nam Marinović.
Filmski centar Srbije opredjelio je 50.000 eura, što je 14 % potrebnih sredstva za film, a ukupno je prikupljeno oko 50 %, tako da su producenti i koproducenti i dalje u potrazi za novcem.
– Čekamo rezultate konkursa i u Makedoniji, a pokušaćemo da konkurišemo i u Hrvatskoj – otkriva planove mladi i perspektivni reditelj iz Herceg Novog.
Film je u fazi predprodukcije i još se radi na scenariju. Do konačne verzije možda će pomoći i odlazak u Izrael.
– Pozvani smo da učestvujemo na jednoj od najprestižnijih radionica za razvoj projekata i scenarija, tako da me sada očekuje to putovanje, a od naredne godine i ozbiljnije pripreme za film, jer je početak snimanja zakazan za septembar – kaže Marinović.
“Igla ispod praga” biće snimana na Luštici, a priča je bazirana na slučaju jednog sveštenika koji spletom okolnosti spriječi veliku prodaju zemlje na poluostrvu i tako ulazi u sukob sa cijelim selom. Inspirisana je mnogim luštičkim anegdotama i simpatičnim likovima o kojima je Marinović slušao tokom odrastanja, u tim istim selima gdje je priča i smještena. Marinović je i scenarista ovog djela, koje će po svoj prilici i onome što se do sada zna biti obojeno prepoznatljivom vrstom luštičkog humora.
Prema nekim najavama premijera bi mogla biti upravo na hercegnovskom filmskom festivalu Montenegro film festivalu 2015. godine.
Podsjećamo i da je na konkursu Ministarstva kulture Crne Gore Marinović dobio 120.000 eura za scenario „Igla ispod praga”. To je jedino ostvarenje u kategoriji dugometražnog igranog filma koje je dobilo podršku resornog ministarstva kao najbolje po svim kriterijuma.
Ivan Marinović rođen je 1984. godine. Završio je gimnaziju „Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom. Osnovne studije pohađao je na Fakultetu arhitekture, Odsijek industrijski dizajn u Milanu. Diplomu iz režije i magistarske studije stekao je na čuvenom praškom FAMU (The Film and Television School of the Academy of Performing Arts). Napisao je i režirao nekoliko kratkih filmova tokom studija na FAMU: „The Confession” (2008), „A Football Story” (2009), „Recurrence” (2011). Osvojio Crossroads nagradu na marketu filmskog festivala u Solunu, za svoj prvi scenario „Paskva”. Koscenarista je filma „The Berlin Project” zajedno sa mentorom sa FAMU Ivom Trajkovim. Na projektu je radio i kao asistent režije. Film je bio u selekciji više internacionalih festivala uključujući i prestižni Cameraimage u Poljskoj. Njegov prvi dokumentarac „Fali more, drž se kraja” osvojio je drugo mjesto na Supetar Super film festivalu u Hrvatskoj
Prošle godine osnovao je nezavisnu filmsku kompaniju Adriatic Western u Crnoj Gori, koju vodi sa ciljem da pored sopstvenih producira i razvija projekte lokalnih i regionalnih talenata. „Igla ispod praga” prvi je dugometražni projekat te kompanije. Takođe, od prošle godine gostujući je predavač na FAMU u Pragu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code