Početna Eco Područje Boke kotorske zahvatila mediteranska muva – Ceratitis capitata

Područje Boke kotorske zahvatila mediteranska muva – Ceratitis capitata

2

Stručnjaci sa Biotehničkog fakulteta i ove godine prate pojavu mediteranske muve na crnogorskom primorju. Stanje na terenu ukazuje da je muva počela da leti i da se cijelo područje Boke Kotorske može smatrati područjem početka aktivnog leta.

Imajući u vidu i vremenske prilike,raspoloživost biljaka domaćina može se očekivati postepeno povećanje brojnosti u narednom periodu, upozoravaju iz Odjeljenja sa savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji. Evo i koja je preporuka:

-S obzirom da mediteranska muva napada plodove u fenofazi sazrijevanja i poluzrele plodove, stalno praćenje stanja u voćnjaku i održavanje njegove higijene veoma je značajna mjera u smanjenju brojnosti ove vrste. To podrazumijeva, kontinuirano uklanjanje i uništavanje spaljivanjem svih onih plodova na kojima se uoče bilo kakvi simptomi napada ili preuranjeno dozrijevanje. Sumnjivi plodovi se ne smiju zakopavati u zemlju niti bacati u kontejner – naglašava dipl.ing.poljoprivrede Mileva Marić.

S obzirom da je smokva voćna vrsta čije plodove ova štetočina prvo napada treba pratiti njeno sazrijevanje:

– Savjetujemo da se kao preventivna mjera (naročito u okućnicama i malim, mješovitim voćnjacima koji predstavljaju idealnu sredinu za pojavu prvih simptoma napada), oko stabala smokve (a kasnije i ostalih voćaka-kako budu dozrijevale) u širini prečnika krošnje, postave i PVC folije ili sloj slame (debljine oko 25 cm) da bi se onemogućio ulazak larvi u zemljište iz eventualno napadnutih plodova. Takođe, plodovi sa simptomima napada kao i svi oni sumnjivi, mogu se staviti u plastične kese (npr. kesa za smeće) koja se zaveže i ostavi na suncu najmanje 8 sati, a za slučaj svake sigurnosti i do 2 dana. Za ovo vrijeme, sve larve koje se nalaze u plodovima će uginuti – savjetuje Marić.

Neophoda je i primjena mjera hemijske zaštite primjenom insekticida na bazi deltametrina, pirimifos–metila, dimetoata, malationa na početku fenofaze sazrijevanja ploda, odnosno u vrijeme kada oni postanu prijemčivi za napad. Prilikom odabira preparata obavezno treba voditi računa o karenci i dozvoljenom broju tretiranja u toku godine.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code