Početna Oko nas Kotor Podržane izmjene Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora

Podržane izmjene Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora

0

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport većinom glasova podržao je Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

Najveći dio problema u Kotoru nastao je zbog određenih nedostataka u planskoj dokumentaciji, naglasio je generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture, Aleksandar Dajković.

Kako je naveo, Ministarstvo kulture će intenzivno razgovarati sa UNESCO-om i biti apsolutno podrška lokalnoj upravi i Vladi u realizaciji neophodnih insfrastrukturnih objekata u Kotoru.

Poslanik DPS-a,  Bogdan Fatić, kazao je da se izmjene Zakona odnose na preciziranje procedure vezane za izradu projektne dokumentacije, odnosno na koji način neki investitor može da dobije dozvolu da izvodi radove u zaštićenom području, bafer zoni koja je površine oko 48 hiljada hektara.

Izmjenama i dopunama Zakona jasno je precizirano da prije izdavanja urbanističko-tehničkih uslova glavni gradski arhitekta mora podnijeti inicijativu Upravi za zaštitu kulturnih dobara, a Uprava formira komisiju koja će razmotriti te zahtjeve u roku od 15 dana.

Stručni tim, kako je objasnio, nakon toga izrađuje i dostavlja predlog pojedinačne procjene zasnovan na određenim smjernicima.

Nacionalna komisija za UNESCO dostavlja Upravi izvještaj, a Uprava ga kasnije dostavlja UNESCO-u na mišljenje.

Kako je naveo Fatić, tek nakon pozitivnog mišljenja UNESCO-a, investitor ima pravo da gradi u zaštićenoj zoni.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović pozvao je Vladu i Ministartsvo kulture da se ozbiljnije pozabave Kotorom, jer je taj grad u teškoj i komplikovanoj situaciji.

“Svake godine bilježi se rast turista od deset do 15 odsto, a kotorska infrastruktura to ne može da podnese”, kazao je Popović.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović  je uvjeren da će napokon jasno biti precizirane zaštićene zone, poslanica DPS-a Branka Tanasijević ocijenila je da je Predlog Zakona veliki doprinos zaštiti Kotora

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code