PODVODNI SPORTSKI RIBOLOV – NA DAH, SAMO ZA ODGOVORNE I UVJEŽBANE

PODVODNI SPORTSKI RIBOLOV – NA DAH, SAMO ZA ODGOVORNE I UVJEŽBANE

663
0
Podijeli

dejan draskovic1Sportsko ribolovno društvo “Mamula” postoji već 4 godine i okuplja oko 60 članova zaljubljenika u ovaj sport. Koliko god da donosi uživanja tokom podvodnog ribolova, toliko ovo zanimanje u sebi krije velike zamke i opasnosti, znaju to dobro članovi “Mamule”.
Ali, kada čujte da ima onih koji dugotrajnim vježbanjem mogu loviti ribu bez boca s kiseonikom tačanije na dah, i to na dubini od 30 ili 40 metara, ne možete, a ne biti zadivljeni, ovom vještinom i darom.

dejan draskovic2Dejan Drašković član SRK “Mamula”, kaže da su u toku pripreme za Kup Herceg Novog, na kome će učestvovati 60 takmičara. A sve je počelo samo kao ideja par zaljubljenika sa Škvera u ovaj sport, da bi sve preraslo u respektabiln turnir. On opstaje uz veliki entuzijazam, jer “Mamula” je bez svojih prostorija, pa se, kako kaže Drašković, okupljaju na Škveru, koristeći prostorije Jedriličarskog kluba “Jugole Grakalić”.
Turinir će biti organizovan 28. septembra i već je prijavljeno 8 ekipa iz Hrvatske u kojoj je i svjetski šampion u podvodnom ribolovu, zatim 7 iz Crne Gore i jedna iz BiH.
On napominje da prijave još traju za turnir koji će se organizovati u akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, tačnije prema jugu, ka Bigovi i Platamunima. Ribu će loviti na dah, bez boca, sa podvodnom puškom, a bodovanje podrazumjeva 1gr ribe – jedan bod.
Minimalna težina ribe je 400 gr, a one nešto veće “divlje” od 2,5 kilograma – objašnjava Drašković.
– Tako pomažemo selektivnosti u podvodnom ribolovu, da se ne izlovljava riba koja je ispod mjere, već ona koja je polno zrela i izmrješćena i sve to služi očuvanju ribljeg fonda – ističe Drašković.
Skoro polovna učesnika turinira, inače, lovi na dubini do 30 metara, ali ima onih koji to čine na 40 metara i to jesu podaci frapantni za amatere, ali konstantnim radom sve se može postići, smtara Drašković.
dejan draskovic3Ovaj klub je nekada organizovao kursve i dovodio stručnjake, pa su svi koji su htjeli i imali želju mogli i mnogo toga da nauče.
– Od amatera do profesionlaca u podvodnom ribolovu dijeli vas samo mnogo sati provedenih pod vodom i vježabnje. Za sve ovo su zainterosovani i mladi pa ovaj klub ima dosta momaka od 16 godina koji se time bave, ali smo vrlo obazrivi u njihvoj edukaciji – ističe Drašković, jer ovo je sport u kome vam je “glava stalno u torbi”. Pod vodom se krije mnogo zamki na koje moraju biti spremni, prvo zbog toga što se ide u velike dubine samo na dah, a drugo što nikada ne znate kada ste pod vodom da li će vas kakvo plovilo zakačiti – kaže on.
dejan draskovic zubatac– Mladi slušaju, uče, upijaju sve što im mi kao iskusniji i stariji prenosimo i jako su dobri u tome, a to dokazuju i na raznim turnirima na na kojima smo bili. U februrau na Kupu grada Rovinja među najboljim podvodnim ribolovcima Evrope, gdje je u jednom momentu u moru bilo 150 ribolovaca. Učestovalo je 60 ekipa, a svaka je imala preko tri člana.
Na takmičenju u Zadru sportski ribolovci “mamule” osvojili su 8. i 9. mjesto i to je kako kaže Drašković sasvim dobar rezultat, jer su se takmičili bez prethodne provjere terena.
A na moru, priča Drašković ima svega i dobrog i lošeg. Ono što se svakako najviše pamti je ulov kapitalnih primjeraka kao što je bio jedna zubatac od 7 kilograma na dubini od 21. metra.
A ono što nije lijepo i protiv čega se bore u ovom ribolovačkom klubu je krivolov.
– Prije par dan primjetio sam usidreni gumenjak bez ronilačkih obilježja, što je obaveza i kada sam zaronio shvatio sam da je riječ upravo o nezkonskom lovu, bili su tu ronioci sa bocam koji su lovili po rupama.
Ipak, uz dobru saradnju i komunikaciju sa Plovnom jedinicom bore se zajednički protiv krivolova i to će raditi i dalje. Za Sportsko ribolovni klub “Mamula” za ovu godinu iz budžeta opredjeljeno je 300 eura, kao i za ostalih 6 ribolovnih klubova koliko ih ima u Novom.
Turnir grada Herceg Novog organizuju uz pomoć generalnog sponzora iz Hrvatske Daj Vin, koji je obezbjedio sve vrlo vrijedne robne nagrade.srk mamula skver

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code