Podzemni kontejneri za otpad donose više reda i ušteda

Podzemni kontejneri za otpad donose više reda i ušteda

21
Podijeli

Dosadašnja praksa sakupljanja otpada po principu primarne selekcije u kontejnerima za selektivno odlaganje (za PET, papir, metal i ostali otpad) pokazala se neefikasnom, jer se kao krajnji rezultat dobijao uglavnom samo miješani otpad u svakom kontejneru. Stoga će u preduzeću Čistoća implementirati razvoj Sistema podzemnog zbrinjavanja otpada.

Opština Herceg Novi je Odlukom o budžetu za 2018. godinu predvidjela izgradnju podzemnih kontejnera, jer se taj sistem u zbrinjavanju otpada pokazao najadekvatnijim, ističe v.d. direktorica Čistoće, Milica Kostić.

Picerija i restoran

– Ovakav sistem trebalo bi da omogući bolju ekonomičnost i efikasnost u radu DOO “Čistoća”, u odnosu na klasične kontejnere za sakupljanje komunalnog otpada. Proces reciklaže i selektivnog prikupljanja otpada posljednjih godina se ne odvija planiranom dinamikom – smatra ona.

– Opština Herceg Novi planirala je 500 hiljada eura za učešće u projektu izgradnje polupodzmenih kontejnera, a ukupna vrijednost projekta je 1,5 miliona eura (dva specijalna vozila, 150 lokacija sa po dva kontenjera i ugradnja). U ovoj godini planirana je nabavka jednog vozila, “pokrivanje” 80 lokacija sa po dva kontejnera i ugranja – precizirala je Kostić.

Žalbe građana i turista su se u najvećoj mjeri, posebno u sezoni kada je povećana količina otpada, odnosile na neprijatan miris koji je dolazio iz kontejnera, kao i na izgled i higijenu samih kontejnera i prostora za smještaj.

– U skladu sa državnim i lokalnim planovima, planira se uvođenje novog sistema – dvije kante za separatno sakupljanje suve i mokre frakcije. Postojeći sistem sa uspostavljenim postrojenjem za obradu otpada – sortirnicom, već je prilagođen ovom načinu sakupljanja otpada, odnosno selekciji – pojasnila je ona.

Osim toga  podzemni kontejneri imaju 6 puta veći kapacitet u odnosu na standardne V. 1,1m³. To znači 6 puta manju potrošnju vozila, goriva, radne snage, vremena, opreme i bolju zaštitu životne sredine. Na taj način umanjuje se emisija neprijatnih mirisa i ugljen dioksida, razbacivanje smeća oko posude, a oko kontejnera se neće okupljati glodari, mačke i psi.

– Pražnjenje kontejnera je olakšano, traje 2 minuta, zahtijeva kamion s dizalicom, angažovanje manjeg broja zaposlenih i manju učestalost pražnjenja kontejnera. S obzirom da je 2/3 kontejnera pod zemljom, proces pražnjenja je tiši i kraći, a pošto su fiksirani, nema opasnosti po ugrožavanje parkiranih vozila u neposrednoj blizini.  Kontejnere nije moguće zapaliti niti prevrnuti  a ni otuđivati selektivne sirovine iz njega, što će omogućiti bolje prihode od prodaje selektivnih sirovina – ubijeđena je Kostić.

Rok trajanja kontejnera se procjenjuje na 30 godina, a nakon upotrebe se mogu reciklirati. Ovakvi kontejneri su vodnonepropusni, hlade i sabijaju prikupljeni otpad, što omogućava veći kapacitet punjenja. S obzirom da su izrađeni od ekoloških materijala pružaju ljepšu sliku gradu.

Podsjetićemo pilot projekat selektivnog odlaganja otpada u Herceg Novom započeo je jož 2006. godine.

21 Komentari

 1. MOLOK i slicni plasticni podzemni kontejneri su totalni promasaj jer za 2 godine plasticni poklopci na temperaturnim razlikama pocinju da pucaju, a ocedne tecnosti cure iz vrece… To su samo neke od mana… U Staroj Pazovi u Srbiji i Makedoiniji sam ih video igrom slucaja i zaista je tuzno videti da nesto sto treba da ti donese boljitak, unazadi te za svagda… Ima ih jos dosta, no bitno je da se para okrece…

  1
  1
 2. Jednostavnije i jeftinije je kamion sa cisternom vode. Pa da se ulice ciste kao u svim normalnim gradovima a pogotovo leti kada smrde. Voda voda i voda pa da se cisti.

 3. A vozila su super, raspad sistema. I takvim vozilina cekate sezonu. Tehnicki vam nijedno nije ispravno. Umjesto da ih operu i dotjeraju. . A sto se tice kontejnera možete ih oprat i ofarbat.Zamjeniti tockove i posuti krec na mjesta za odlaganje odpada!

  10
  1
  • Ćiro je potpuno u pravu,s tim, treba obratiti pažnju na tehnički sektor,čini mi se veoma nestručan.Da li se zna s kakvim stručnim kadrom raspolažu,koliko ima mašinski inžinjera,tehničara i itd.. Postojeći tehnički kadar, mislim na rukovodioce,nisu u mogućnosti organizovati održavanje postojeći kontejnera a kamoli ovih podzemnih.

   12
 4. Ko zna red prvo uredi osnovne uslove za život,pa se poslije modernizuje i troši pare na usavršavanje,ali u današnje vrijeme se i magistrira bez savladane osnovne,pa nema veze,možda može i naopako,lakše se ide nizbrdo u sunovrat.Samo pazite kako vozite,jer i drugi po ivici lagano idu uzbrdo,uporno i s mukom,zadihani.

  9
  4
 5. Gospodo sredite gradsku pjacu za manja sredstva i eto vam glasova i sigurne podrske od gradjana! Nijesu nam jasni ovakvi planovi, vi kao da radite na vasu stetu?!

  6
  5
 6. PROJEKAT DIJELUJE SAVREMENO,EKOLOSKI ITD… ALI GOSPODO ISTRAZITE MALO, OVAKVI PROJEKTI SU SE NA VISE LOKACIJA NESLAVNO OKONCALI! PREDLAZEMO DRZITE SE VEC OPROBANIH I JEDNOSTAVNIH PROJEKTA! NPR. SETALISTE BI TREBALO VEC DA JE POPLOCANO CIJELOM DUZINOM, RASVJETA, PRIPREMA ZA PROTIVPOZARNU SEZONU……

  9
  2
 7. Legenda kaže da se jednom rodio jedan Novljanin koji nije patio o tipičnog novskog sindroma, fobije i animoziteta prema svemu što je novo i drugačije od ustaljenog.

  Podzemni kontejneri su pun pogodak, a druga je stvar što mi ne znamo ili ne želimo da stremimo ka naprednijim uslovima i ljepšem izgledu našeg grada.

  12
  5
 8. “Koliko me rasplače poskupljenje, toliko me zasmeje objašnjenje” govorio je Vladimir Bulatović Vib.Primjenjeno na ovo saopstenje novih rukovodilaca iz partijskih sinjela, otkud poskupi ponuda Moloka koja je svojevremeno iznosila 1.150.000,00€ za 500 lokacija i tri vozila na 1.500.000,00€.Da nije u pitanju kurs dinar-evro ili je neko već ugrađen? Niste dobro objasnili prilikom prepisivanja iz novina izbor za Novi da gdje je jasno prvi put iznesen ovaj projekat, obzirom da je iniciran od strane te građanske liste, to nije ni važno ali kad prepisujete morate da naučite kako se to radi.Kontejneri u Bg su kopija ovih proizvedena u Cacku, Molok je najbolji svjetski proizvođač ovih vrsta kontejnera i ako ne vjerujete pokušajte nekad otići na otok Brac nije vam daleko pa se uvjerite kako to izgleda, ali kakvi smo nama su dobri i ovi metalni možda čak i da vratimo one velike kolektivne kontejnere kad se sve raspada čisto da ne odskaču ovi Molok parali bi oci previše.

  6
  2
 9. Evo nama jos jednog dobrog posla za nas grad…posto smo projekat rasvjete doveli do kraja i veoma uspjesno finalizovali…sada slijedi nastavak unapredjenja za sve nase gradjane…samo ovoga puta u reziji nekih drugih partija i rukovodioca…mozda ne bude neke afere i blokade racuna,nije odavno tako nesto pogodilo nas grad…

  9
  4
 10. Oooo Bože…pa mi nemamo uličnu rasvetu,trotoari u haosu,na šetalište da pogineš,parking nemamo,plaže prljave,pijaca nam se raspada,autobusku da i ne pominjem..lista anomalija je podugačka……a oni bi sad pare gurali u kontejnere….kod nas sve naopako.. .gospodo postavite prioritete….

  18
  4
 11. Prvo rijesite problem sa surlashom !!On nam je za sad najveci problem koji kosta naravno al posto vidim da bi pukli pare na glupost koja bi posle nekoliko godina bila razlupana i nefukcionalna onda bi vam bolje bilo da zaustavite Unishtavanje grada!

  16
  6
 12. Ima li iko pametan u opštini da vidi iskustvo Beograda sa ovim kontejnerima. TOTALNI PROMAŠAJ.Još vraćaju dugove i kukaju . Skuplje odvoženje pet puta a smeće po ulici. U pamet se eksperti. Osim ako će Đilas sa nekim iz opštine odraditi posao.

  26
  6

Ostavite komentar

*

code