POČELA IZGRADNJA MILIJARDU EURA VRIJEDNOG „LUŠTICA BAY“

POČELA IZGRADNJA MILIJARDU EURA VRIJEDNOG „LUŠTICA BAY“

0
Podijeli

 

lustica bay pocetak 1U zalivu Oblatno na Luštici ozveničen je početak gradnje prve faze najambicioznijeg poduhvata u crnogorskom turizmu – kompleksa Luštica Bay, švajcarskog „Orascoma”, vrijednog preko milijardu eura. Čudesni primorski grad prostiraće se na 35 km dugoj obali i treba da bude dom zdravog, aktivnog života u Crnoj Gori, da obezbijedi rast ekonomije, povjerenja investitora i nove energije, čulo se na svečanosti povodom početka gradnje prve faze radova.
Prva faza koštaće investitora od 25 do 30 miliona eura. Imaće mnoštvo održivih apartmana, gradskih kuća, vila. Nevjerovatno je, ali još lani je prodato 55 stambenih jedinica, juče 11, a danas 12. Najniža cijena je 162 hiljade eura. A tek danas kamen temeljac za prva tri od 10 apartmanskih objekata postavili su ministar turizma i odživog razvoja, Branimir Gvozdenović, predsjednik opštine Tivat, Dragan Kankaraš, izvršni direktor „Orascoma”, Gerhard Nislajn i izvršni direktor BESIX Group iz Belgije, Lukas Konings. S prvim kubicima betona, radi običaja, za dug život budućeg grada, koji treba da se uklopi u ljepotu prirodnog okruženja Luštice, ugrađena je i kapusla s prikupljnim novcem prisutnih zvanica i gostiju.
lustica bay pocetak 4Ministar Gvozednović je na press-u podsjetio da je ugovor za projekat potpisan 2009. god i da ga je usvojila Skupština Crne Gore.
– To je projekat koji u narednih deset godina treba da „isprovocira” inevesticiju od preko milijardu ipo eura i da Tivat i Crna Gora budu prepoznati na mapi najboljih svjetskih destinacija. Do sada investitor je već uložio skoro 30 miliona eura. Očekujemo da će od danas intezitet realizacije biti značajno veći, kao i da će uporedo sa tim Vlada stvarati dodatne povoljnosti koje bi trebalo ovakve projekte da ubrzaju – istakao je Gvozdenović.
Novim predloženim zakonskim rješenjima invetsotori koji budu gradili hotele sa 4 i 5 zvjezdica trebalo bi da budu oslobođeni plaćanja komunalija i zato u Ministarstvu očekuju da će u prvoj fazi Luštica beja bitii izgrađen i hotel, a do kraja godine da investitor podnese zahjtev za dozvolu za gradnju marine i golf terena. Opština Tivat stvara dobar poslovni ambijent i plansku dokumentaciju:
lustica bay pocetak 2– Ne zaboravljamo pri tom ono što je održivi razvoj i što su potrebe grada. Tokom 2010. usvojen je Prostorno urbanistički plan, pa onda smo radili detaljne planove za Luštica bay – naglasio je predsjendik Opštine Tivat, Dragan Kankaraš.
Investritori iz Oraskoma ptriznaju da im je trebalo malo više vremena da pokrenu posao na Luštici:
– Mi smo prije 2011.godine imali mnogo veći promet, prije tzv. arapskog proljeća i sad imamo finansijsku krizu. Naša kompanija ima 500 miliona eura kapitala u Omanu, ne možemo da ih refinasiramo, zato nam je trebalo malo više vremena za posao u Crnoj Gori, ali budite sigurni mi krećemo sada da ozbiljno gradimo i vidjećete sve će biti biti ubrzana gradnja – obećao je izvršni direktor „Orascoma”, Gerhard Nislajn.
Za kvalitet gradnje prve faze kompleksa odgovoran je „BESIX group”. To je pobjednik na tenderu za izvođača i najveća je građevinska firma u Belgiji, sa 20 hiljada zaposlenih širom svijeta, sa prometom od 2,5 milijardi eura godišnje:
lustica bay pocetak 3– Ono što mi sada radimo ovdje je samo jedan korak planiranog i mi ćemo pomoći da ovaj projekat napreduje, baš kao i naše partnerstvo. Znam da čim počne gradnja počinje značajno da raste i povjerenje. Vjerujem da će ovo biti uspješan projekat, jer su dobro postavljene osnovne stvari. Uposlićemo lokalna preduzeća, imaćemo našu Filijalu koja će se registrovati uTivtu. Počeli smo s tom procedurom. Zaposlićemo maksimalno ovdašnje preduzimače, zanatlije, arhitekte… – najavljuje izvršni direktor belgijskog BESIX-a, Lucas Conings.
Gerhard Nislajn, uz podatke o prodaji stanova, iako njihova gradnja tek počinje i prvi gosti se očekuju tek 2015. godine tvrdi:
– Ljudi su oduševljeni ovim projektom. Radimo trenutno na šest sedam projekata u svijetu, neki su veći, neki manji, ali entuzijam ovog tima u Crnoj Gori je nevjerovatan.

lustica bay pocetak 5

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code