POČELO UKLANJANJE IZGORJELE JAHTE “SIRENA” IZ NJIVICA

POČELO UKLANJANJE IZGORJELE JAHTE “SIRENA” IZ NJIVICA

195
0
Podijeli

jahta njivice1Uklanjanje ostataka jahte “Sirena”, koja je prije mjesec izgorjela u Topljanskom zalivu, ispred Igala, treba da bude završeno do kraja dana, saznaje Radio Jadran.
– Ono što se za sada još ne zna je tačna lokacija na koju će ostaci biti premješteni – kazali su nam direktor Lučke uprave Kotor, Mladen Lučić, ali i direktor Uprave pomorske sigurnosti iz Bara, Goran Jurišić. Prema njihovim riječima, onaj lakši dio posla je samo uklanjanje.
– Morao je proći određeni vremenski period tokom kojeg bi se utvrdilo u kakvom je stanju jahta, napravio uviđaj, utvrdila odgovornost i dalji postupci. Ovako objašnjavaju naši sagovornici to što od 26. maja njivičku obalu, ispod vile Vlade Crne Gore, krnji olupina, koja pri tom predstavlja i potencijalnu opasnost od zagađenja.

jahta njivice2 2506Po njima je najveći problem kuda sa izgorjelom jahtom, jer im je jasno da je niko ne želi u svojoj blizini, ni na plaži, niti u moru, što je sasvim razumljivo.
“Vidjećemo gdje ćemo sa njom, možda Vojska Crne Gore ima neki predlog, ili Brodogradilište u Bijeloj – bio je neprecizan Lučić.
Direktor Uprave pomorske sigurnosti iz Bara, Goran Jurišić obrazlaže da je do zastoja u uklanjanju jahte došlo i zbog manjka finansijskih sredstava, ali i nejasne zakonske regulative u ovom dijelu.
Zavisno od vremenskih prilika, navodi Jurišić, jahta bi mogla biti izvučena tokom dana iz mora na obalu, a problematika oko mjesta njenog deponovanja “biće rješavana u hodu”.
U istragu oko požara na “Sireni” uključen je i osnovni državni tužilac u Herceg Novom, jer se do kraja moraju utvrditi sve činjenice vezane za izbijanje vatre na jahti, koja je plovila pod američkom zastavom.
– Uključeno je mnogo ljudi u čitav poduhvat izvlačenja olupine. Započeli smo uklanjanje i želimo da to uradimo i prije sjutrašnjeg najavljenog pogoršanja vremena – kazao je Jurišić.
Radio Jadran, ipak, nezvanično saznaje da se lokacija zna, no, da se neće objavljivati zbog istrage, koja je u toku.
Takođe su nam iz Agencije za zaštitu životne sredine saopštili da niko ni od građana niti zvaničnika nije uputio molbu za izlazak njihovih inspektora na lice mjesta, kako bi se utvrdila moguća ekološka katastrofa.
jahta njivice3– Naši inspektori nisu bili u Njivicama, tako da vam o mogućem ekološkom zagađenju ništa ne možemo reći, jer to od nas niko zvanično i nije zatražio – rečeno je iz Agencije. Inače JP “Morsko dobro” zatražilo je od nadležnih državnih službi da sa plaže u Njivicama uklone olupinu motorne jahte “Sirena”.
Mještani Njivica su uputili i apel predsjedniku države, Filipu Vujanoviću, koji često ljetuje u vili u Njivicama, da interveniše kako bi se ostatak “Sirene” što prije uklonio.
Podsjetićemo na 21 m dugoj jahti “Sirena”, prvi požar, iz još neutvrđenih razloga, izbio je u nedjelju 26 maja. Na jahti je bilo troje stranaca, jedan državljanin Njemačke i državljanka i državljanin Poljske. Oni su tada isplovili iz Porto Montenegra i uputili se ka Hrvatskoj. Međutim, kako je izvan zaliva bilo nevrijeme, odlučili su da se vrate u mirnije zalivske vode. Ubrzo su osjetili miris benzina, a onda je izbio plamen koji je zahvatio cijelu jahtu.
Tročlana posada je uspjela gumenim čamcem da se spase i u klubu “Peoples” im je pružena hitna pomoć. Prošli su bez ozlijeda, samo sa traumom. Tokom popodneva dan kasnije se s obale Njivica opet izvio gust crni dim i opet sa ostataka motorne jahte „Sirena”.
Pretpostavlja se da se iz nje izlilo više stotina litara zauljenih voda, nagorjele stakloplastike i drugih štetnih materija, čije širenje su iz barskog “Hemosana” pokušali da zaustave.jahta njivice4jahta njivice 2506

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code