POČELO VAĐENJE LJEKOVITOG BLATA ZA TERAPIJE U INSTITUTU IGALO

POČELO VAĐENJE LJEKOVITOG BLATA ZA TERAPIJE U INSTITUTU IGALO

177
0
Podijeli

institut vadjenje blataNa ušću rijeke Sutorine u podne je počelo vađenje ljekovitog blata -peloida za potrebe Instituta Dr Simo Milošević . Posao je povjeren kotorskoj firmi YU BRIV koja je taj posao odradila i prije tri godine. Tada je obezbijeđeno oko 700 kubika peloida najvećeg kvaliteta, kazao je za Radio Jadran, izvršni direktor Instituta mr Zoran Kovačivić.
– Na poslu vađenja je angažovan profesionalni ronilac, koji obilježava mjesta gdje je peloid najboljeg kvalieta. Planiramo da za 3 do 5 dana, zavisno od vremena, obezbjedimo istu količinu ljekovoitog blata od 700 kubika. To će biti dovoljno za terapije u Institutu za naredne dvije do tri godine – ističe Kovačević.

Viši naučni saradnik u Institutu dr Ljubomir Radojičić, kazao je da se blato vadi sa dubine od pet metara, što garantuje izuzetan kvalitet, ali i ekološku čistoću koja je neophodna za njegovo korišćenje.
Ljekovito blato peloid koje se više od šest decenija koristi u terapeutske svrhe u Institutu, nastaje na ušću rijeke Sutorine miješanjem i taloženjem mineralnih nanosa, uz aktivno učešće morske flore i faune. Posebnu ulogu ima mala dubina mora i obilje sunčane radijacije, kao i morske cvjetnice od kojih je najpoznatija Posidonia oceanica, objašnjava dr Radojičić.
Igaljski peloid je do sada ispitivan u više navrata, ali nikada nisu istražena njegova nalazišta i zalihe.blato institut 2013

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code