POČETAK OLIMPIJADE I SJEĆANJE NA PRVOG OLIMPIJCA IZ HERCEG NOVOG, MOMČILA TAPAVICU

POČETAK OLIMPIJADE I SJEĆANJE NA PRVOG OLIMPIJCA IZ HERCEG NOVOG, MOMČILA TAPAVICU

184
0
Podijeli

pologanje_vjenca_tapavicaAko je nekoga i začudilo to što će na ovogdišnjoj Olimpijadi biti 11 sportista koji su ponikli u Herceg Novom, dobre poznavaoce istorije grada neće.

Jer, Novi u svojoj bogatoj prošlosti čuva i uspomenu na prvog takmičara Olimpijskih igara još 1896. godine održanim u Atini, a riječ je o Momčilu Tapavici, koji je veći dio života proveo u Novom.

Picerija i restoran

Ideja za polaganjem vijenca na spomen kuću Momčila Tapavice, došla je od pokojnog dr Đorđa Budeča 2004. godine.

– Ovaj današnji čin treba da preraste u tradiciju i da početak svih Olimpijskih igara bude tako obilježen u Herceg Novom – rekao je ispred kuće Tapavice načelnik sekretarijata za lokalnu samoupravu, Rade Božović.

– Grad će disati olimpijski svih dana trajanja igara, koliko će vijenac biti tu i podsjećati na duh Olimijade koji se tako nadvio i nad Herceg Novim – istakao je Božović.

 

Tapavicom se Herceg Novi ponosi iz više razloga. Učesnik je na Prvim olimpijskim igrama modernog doba, održanim od 5.-14. aprila 1896.godine.  Iako je olimpijsko odličje osvojio za reprezentaciju Mađarske (po izvoru Međunarodnog olimpijskog komiteta), ITF – Međunarodna teniska federacja ga je evidentirala kao jugoslovenskog sportistu, tenisera i osvajača bronzane olimpijske medalje.

Po završetku Olimpijskih igara, Tapavica se više nikada nije aktivno bavio sportom. Rekretivno je nastavio da se bavi atletikom, gimnastikom i veslanjem.

Godine 1908. se oženio i na poziv kralja Nikole I otišao je u Crnu Goru gde je projektovao i izgradio više objekata. Na Cetinju je gradio zgradu Njemačke ambasade i Državne banke Crne Gore, u Herceg Novom hotel „Boku“ (koji je 1979. godine stradao u zemljotresu), te porodičnu kuću, letnjikovac u Bijeloj, u kojoj je kasnije bio smješten Dom za nezbrinutu djecu.

– Tako je Tapavica zaslužan i za najljepše razglednice iz Novoga, hotela Boka i njegove kuće – istako je Božović.

Polaganju vijenca ispred kuće ovog sportiste, umjetninka, avanturiste i kako legende kažu velikog ljubavnika, prisustvovala su dva bivša olimpijca Miodrag Krivokapić koji je učesnik igara u Los Angelesu 1984 i nosilac zlatne medalje kao i Vaso Subotić učesnik Olimpijade u Atlanti 1996 godine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code