Pojačana kontrola prodaje meda na crnogorskom tržištu

Pojačana kontrola prodaje meda na crnogorskom tržištu

2
Podijeli

Kako bi zaštitili zdravlje potrošača i brend crnogorskog meda, inspekcija Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pokreće snažnu i organizovanu akciju kontrole prodaje meda na tržištu.

To je dogovoreno na sastanku potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutina Simovića sa članovima Upravnog odbora Saveza pčelarskih organizacija, u Kući meda, a kojem su prisustvovali predstavnici Uprave za bezbjednost hrane.

Picerija i restoran

Rezultati prošlogodišnjih kontrola tržišta meda su ohrabrujući, ali one moraju biti odlučnije, jer je, kako se čulo evidentan ozbiljan problem.

Iz Ministarstva podsjećaju da je tokom 2017. godine kontrolisan značajan broj objekata, te da od 57 uzoraka uzetih za laboratorijsku analizu, čak 34 uzorka nijesu ispunjavala propisane zahtjeve kvaliteta.

Kontrola prodaje meda na tržištu biće posebno pojačana na lokacijama koje su prepoznate kao sumnjive, a koje se nalaze duž saobraćajnica, u blizini vjerskih objekata i drugim mjestima atraktivnim tokom turističke sezone.

Na tržištu vještačke tvorevine umjesto meda

Crnogorski med je poznat kao veoma kvalitetan, sa nizom specifičnosti koje ga izdvajaju u odnosu na ostale. Zbog toga ga potrošači veoma cijene. To je i razlog što se na tržištu nude i vještačke tvorevine umjesto pčelinjeg meda i uvezeni med pod nazivom “crnogorski”, “domaći” ili drugim sličnim nazivima koji potrošače dovode u zabludu da je riječ o medu porijeklom iz Crne Gore.

Takav med predstavlja opasnost po zdravlje potrošača, s obzirom da je riječ o proizvodima koji nemaju dokaz o zdravstvenoj ispravnosti. Takođe, prodaja meda koji nije pčelinji i meda koji se nelegalno stavlja na tržište predstavljaju nelojalnu konkurenciju za domaće registrovane pčelare, koji ulažu dosta truda i sredstava u unapređenje svoje djelatnosti i pozicioniranje na tržištu, posebno turističkom, saopšteno je iz Ministarstva.

Kroz aktivnosti i politike koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore, a zarad podizanja i brendiranja kvaliteta meda koji se proizvodi u Crnoj Gori i uopšte unapređenja sektora pčelarstva, postavljeni su dobri temelji da se i na planu rješavanja ovog problema postignu bolji rezultati.

Kontrola tržišta meda, radi zaštite brenda crnogorskog meda i zaštite zdravlja potrošača biće dio kontinuiranih aktivnosti inspekcijskih organa.

Preporuke za kupovinu meda

Iz Ministarstva apeluju i na potrošače da vode računa o tome gdje i kod koga kupuju med. Ne treba da kupuju med u privremenim objektima, gdje je med direktno izložen sunčevoj svjetlosti i često zagrijan i na temperaturama iznad 45 stepeni Celzijusovih, što ga čini nekvalitetnim i nebezbjednim, jer nastaju promjene kvalitativnog sastava i drugih svojstava meda.

Potrošači ne bi trebalo da kupuju ni med bez adekvatne deklaracije. Deklaracija mora sadržati naziv pčelara, njegov kontakt, broj kontrolnog pregleda itd. Preporuka je da se med kupuje kod provjerenih pčelara, a u cilju dodatne sigurnosti potrošači mogu kontaktirati lokalna pčelarska udruženja ili Savez pčelara.

2 Komentari

  1. Inspektori kažnjavaju ako se ne poštuje propis,a doktori liječe posljedice bolesti,suština nikoga ne zanima,bilo bi previše složeno.Uzroke nikako ne treba dirati,jer i ovako nemaju mnogi đe da zarade za svoje potrebe,i tetovaže za đecu koštaju,a kamoli što drugo.

  2. Šprdnja, pa što inspekcija ne kaže ili novinari ne pitaju koji med ne ispunjava propise i da li je zabranjena njegova prodaja a ne da kontaktiramo pčelarska udruđenja! Ovako nam je sve !

Ostavite komentar

*

code