Poklon za Dan nezavisnosti: Sjajan koncert đaka i profesora Muzičke škole

Poklon za Dan nezavisnosti: Sjajan koncert đaka i profesora Muzičke škole

1909
0
Podijeli

Svečanim koncertom u Kongresnoj sali II faze Instituta, učenici i profesori upriličili su tradicionalni koncert u čast  21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore.

  Intoniranjem državne himne, „Oj, svijetla majska zoro“, u izvođenju školskog hora, kojim je dirigovala, prof. Jovana Ražnatović, počeo je svečani program. Uslijedila je čestitka predsjednika Vlade, Duška Markovića:

Picerija i restoran

„Uvjereni smo da će učenici i profesori Muzičke škole publici priuštiti bogat umjetnički program, te da će koncert proteći u svečarskom duhu, kako i priliči jednom od najsvjetlijih praznika u novijoj crnogorskoj istoriji. Kako zbog činjenice da će u naznačenom terminu predsjednik Vlade biti domaćin svečanog prijema povodom 21. maja, dozvolite da u ime predsjednika i kabineta, Vama, Vašim saradnicima i svim učenicima Muzičke škole, uputimo najbolje želje za uspješan koncert“, saopšteno je iz kabineta premijera Markovića.

   Jednočasovni koncert obuhvatio je 18 tačaka, kojima su dominirali učenici, dok su se u posljednje tri predstavili profesori. Bili su zastupljeni podjednako svi instrumenti – klavir, harmonika, perkusije, violine, flauta, klarinet, saksofon, kao i solo pjevanje.

Najviše simpatija publike osvojili su trio udaraljki iz klase nast. Olivera Nedovića – Maksim Femić, Ljubo Baničević i Aleksandar Ivanov, sa kompozicijom „Happy Rock“, J. Fraziera; trio harmonika iz klasa prof Zorice Trajković i Slavice Sekulić – Đuro Rajević, Vuk Mirić i Vuk Banićević, koji su odsvirali Weberovu kompoziciju „Oberon“. Posebno dirljiv bio je nastup orkestra malih violinista, iz klase prof. Jelene i Anite Popović, koji su se predstavili Kovaržiković „Svečanim maršom“.

No, tradicionalno, ono najbolje uslijedilo je na kraju. Profesori solo pjevanja, Jovana Ražnatović i Stevan Tomašević otpjevali su crnogorsku narodnu pjesmu „Još ne sviće rujna zora“, prilagođenju solo izvođenju. Nakon toga, kao specijalno iznenađenje, publika je na poklon dobila pjesmu „Zauvijek moja“ bivšeg sastava No Name, s kojom su Crnu Goru i Srbiju predstavljali na Eurosongu 2005. u Kijevu. Za ovu priliku kompozicija je dobila malo drugačiji aranžman – izveli su je Jovana Ražnatović i Stevan Tomašević, uz pratnju školskog hora. Instrumentalnu podršku dali su:  prof Jovanke Veljović – klavir, Oliver Nedović – bubanj, Miki Vasić na klarinetu, Anita i Jelena Popović na violinama, Igor Novak na violončelu i Marjana Kankaraš na flauti.

Iako sala nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta, izvođači su nagrađeni gromoglasnim aplauzom. U publici je bio i jedan broj gostiju iz Instituta, pretežno norveških i ruskih pacjenata, koji su, nakon koncerta, ponijeli samo najbolje utiske, i potvrdili onu staru – da je muzika umjetnost koja ujedinjuje i univerzalni jezik koji svi razumiju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code