POLA MILIONA EURA ZA NOVO RUHO INSTITUTA ZA BIOLOGIJU MORA

POLA MILIONA EURA ZA NOVO RUHO INSTITUTA ZA BIOLOGIJU MORA

226
0
Podijeli

Institut-za-biologiju-moraZa rekonstrukciju i opremanje zgrade Instituta za biologiju mora u Kotoru uloženo je preko pola miliona eura. Projekat kojim je ova referentna ustanova dobila bolje uslove za rad omogućili su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Svjetske Banke.

 

Preko 200 godina stara palata Radoničić, koja od 1961. služi naučnicima Instituta za biologiju mora, više neće prokišnjavati. Laboratorije za ispitivanje morske vode i marikulture su savremeno opremljene, a u obnovljenom mandraću je vezan sopstveni novi istraživački brod. To je rezultat dva projekta ukupne vrijednosti 580.000 EUR Svjetske banke i Evropske unije kazao je na svečanosti otvaranja ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević. On je naveo da je iz sredstava drugog projekta za održivo upravljanje morskim ribarstvom  IPA 2009 izdvojeno 331.000 eura.

Picerija i restoran

Sa-otvaranja1– Nabavljena je neophodna oprema za Institut i za ribarsku inspekciju – jedinicu za ribarstvo,  reksonstruisana je laboratorija za ihtiologiju i morsko ribarstvo, konferencijska sala i izgrađen i opremljen naučno-istraživački brod vrijedan 139.000 EUR, kazao je Milošević.

Šef Operativnog odsjeka Delegacije EU u Podgorici Nikola Bertolini je kazao da će realizovani projekti osnažiti nacionalne organe i upravu u oblasti ribarstva na putu Crne Gore ka EU.

On je rekao da je nova oprema u Instititu raznoloika i da varira od običnih mjerila za veličinu ribe pa do opreme koja je potrebna za uspostavljanje sistema za praćenje brodova.

Predstavnica kancelarije SB u Podgorici Sanela Ljuca je istakla da će renoviran i bolje opremljen Institut biti u daleko boljoj situaciji da drži korak sa napretkom u nauci i da će imati lakši pristup dodatnim sredstvima za finasiranje projakata iz državnog i budžeta EU.

Direktor Instituta za biologiju mora dr. Aleksandar Joksimović je istakao da Crna Gora ima velike resurse i potencijale u morskom ribarstvu i da su rekonstrukcija i nabavka nove opreme posebno značajni jer se dešavaju u vrijeme pristupanja Crne Gore EU.

On je najaviuo  osnivanje  Centra za zaštitu biodiverziteta Boke kotorske, ali i ideju da se u Institutu za biologiju mora napravi prvi pravi morski akvarijum u Crnoj Gori.

FOTO: skalaradio.com

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code