Početna Društvo Pola miliona eura za stipendije učenika srednjih stručnih škola

Pola miliona eura za stipendije učenika srednjih stručnih škola

2

Ministarstvo prosvjete raspisaće sjutra konkurs za oko 800 stipendija za deficitarne kvalifikacije za učenike srednjih stručnih škola, od čega 250 za đake prvih razreda, i za to će biti izdvojeno pola miliona eura saopštio je resorni ministar Damir Šehović.

Iz tog Vladinog resora kazali su da je 30 stipendija obezbijedila Privredna komora.

Konkurs je raspisan u okviru kampanje „Stručno je ključno“ i cilj stipendija je da fokus stave na đake koji se opredijele za deficitarna zanimanja na tržištu.

Predaja dokumentacije biće organizovana od 6. do 8. Jula. Za prvi razred dodjeljuje se stipendija, za drugi 258 i 280 stipendija za treći.

Stipendije za prvi razred se dodjeljuju za čak 16 smjerova u 29 škola iz 17 opština.

Iz Ministarstva prosvjete rekli su da se za smjer Kuvar dodjeljuje 30 stipendija, za smjerove Pekar, Kozmetičar, Operater obrade drveta, Ratar-povrtar po deset stipendija, a za smjer Prozvođač prehrambenih proizvoda pet stipendija.

Iz tog Vladinog resora objasnili su da se dodjela vrši na osnovu uspjeha ostvarenog u školi i osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima.

“Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u mjesečnom novčanom iznosu u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnog”, navodi se u saopštenju.

Šehović je podsjetio da kampanja Stručno je ključno ima jasan cilj, a to je povezivanje znanja i njegove primjene, škole i privrede.

“Ministarstvo zaista čini sve da pošalje poruku kako je za učenika najbolje ono zanimanje za koje ima afiniteta. A stručne škole nude veliki broj smjerova, od kojih je nezanemarljiv dio deficitaran, što znači da đake koji se odluče za te deficitarne kvalifikacije gotovo izvjesno čeka posao”, naveo je Šehović.

Odluku o dodjeli i prestanku stipendije učenicima donosi komisija koju imenuje Ministarstvo na osnovu jasnih kriterijuma i načina vrednovanja koji će biti istaknuti u konkursu.

2 Komentari

 1. Koja smo vuko…na, rupa, zadnja u Evropi.
  Klaustrofobicna,zatucana,politikom zaslejepljena rulja.
  Cijeli svijet funkcionise,radi,putuje,zivi.
  Mi ko u zatvoru, mrtvilo,baznadje,piiii!???

  5
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code