POLA MILIONA IZLETNIKA OSTAVILI KOTORU PREKO 20 MILIONA EURA

POLA MILIONA IZLETNIKA OSTAVILI KOTORU PREKO 20 MILIONA EURA

0
Podijeli

Ovo je bila rekordana turistička i kruzing sezona u Kotoru, sa pola miliona izletnika, 30 odsto više. Očekivanih 400 brodova do kraja godine, značiće porast od 14 odsto.

 

Obilježavajući kraj kruzing sezone, iako će dva manja broda i dalje uplovljavati, Turistička organizacija i Luka Kotor priredili su feštu za posljednji ovogodišnji veći kruzer Pacific Princess. Ovaj kruzer, dug 180 m dovezao je 700 putnika.
Za nešto više od 8 mjeseci u Kotor su uplovila 384 broda, 14 odsto više no lani, a sa njima je stiglo 316 hiljada putnika, skoro 30 odsto više. Uplovilo je i 1446 jahti, 3 odsto više.
– Zadovojni smo. Karakteristika sezone je da smo prihvatali više brodova preko 300 m, a pri tom naša anketa pokazuje da su ocjene kvaliteta usluga znatno bolje. Za pilotažu smo dobili 4,75, za vez broda i rad agencija, rješavanje problema 4,6, za bezbjednost i kvalitet usluga 4,65 – ističe izvršni direktor, Vasilije Kusovac.
Analize i ankete radili su i u Turističkoj organizaciji. One ukazuju da izletnici u Kotoru troše od 40 do preko 90 eura:
– Nemamo dileme oko benefita od dolaska kruzera i potrošnje putnika. Ako se zadržimo na „skromnih” 40 do 50 eura dnevno, uz činjenicu da nas je posjetilo pola miliona turista govori da je direktni priliv novca negdje između 15 i 20 miliona eura, možda čak i više od toga. To govori da je Kotor postao prepoznatljiva kruzing destinacaija, što je izuzetno, ako se zna da je ovo grad sa samo 23 hiljade stanovnika – kazao nam je direktor TO Kotor,Mirza Krcić.
Stari grad Kotor je posjetilo 315 hiljada turista, a u kasu TO se i slilo 315 hiljada eura od ulaznica po 1 euro. Iz Dubrovnika je stiglo 100 hiljada izletnika, iz Budve i ostalih crnogorskih gradova isto toliko. Ali, 200 hiljada putnika koji dolaze preko Luke Kotor je neraspoređeno, bez organizovaog izleta, uočili su u Turisričkoj organizcaiji.
Stoga je cilj sa se u naredom periodu oni obuhvate aranžmanima koje će organizovanti zajedno Luka Kotor i kompanija „Kotor open tour”. Najavljeno je i zvanično partnerstvo radi bolje promocije grada na sajmovima turizma Luke Kotor i Turističke organizacije.
Inače, Luka Kotor će dobiti do kraja godine novu Upravnu zgradu, do iduće sezone putnički terminal i savremeniju marinu. Biće riješen i prelaz od Luke do Starog grada ispod magistrale.
Najave za iduću godinu su za sada dobre, a posljednja informacija govori da će nova kruzing sezona početi ranije, već 1. janura 2014.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code