Početna Društvo Polaganjem vijenaca obilježen 13. jul: Slobodarski duh našeg naroda niko i nikada...

Polaganjem vijenaca obilježen 13. jul: Slobodarski duh našeg naroda niko i nikada ne može ugušiti

7

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomenik Bezmetković na Savini i spomenik Miću Vaviću na Kruševicama, predstavnici Opštine Herceg Novi i SUBNOR 1941-1945 obilježili su 13. jul, Dan ustanka naroda Crne Gore u Drugom svjetskom ratu i Dan državnosti kada je na ovaj datum 1878. na Berlinskom kongresu naša zemlja priznata kao nezavisna država.

Svečanosti na Savini prisustvovali su predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, ministar savjetnik u Ambasadi Republike Srbije Mićo Rogović, poslanica u Skupštini Crne Gore dr Tamara Vujović, predstavnici partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, kao i potomci boraca poginulih u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović položio je vijenac na spomenik na Kruševicama na spomenik Miću Vaviću, po kojem i ulica na Toploj nosi njegovo ime.

-Okupili smo se da odamo počast stvarnim herojima, ljudima koji su 13. jula odlučili da brane ono što su, da njihova djeca i njihovi potomci ne budu robovi. Bez obzira na ideološke razlike, oni su se zajedno i složno, kako treba da bude, digli protiv okupatora i pokazali još jednom da u našem narodu ne može da se uguši slobodarski duh.Svi borci i svi oni koji su ih pomagali 13. jula su istinski heroji, oni su nam omogućili da živimo slobodno, a na nama je da čuvamo tu slobodu, da odbranimo naš identitet svaki put kada je ugrožen, poručio je Otović.

U ime organizatora , SUBNOR-a 1941-1945, kod spomenika Bezmetković na Savini govorio je najstariji član dr Đuro Musić, koji je istakao da pali borci pripadaju besmrtnoj generaciji boraca Orjenskog bataljona i drugih jedinica narodnooslobodilačke borbe.
On je govorio o počecima narodnooslobodilačkog rata i značaju 13. jula u novijoj istoriji Crne Gore. Podsjetio je na Petrovdansku skupštinu 12. jula 1941. nakon čega je dan poslije narod Crne Gore dao odgovor dižući 13. jula ustanak, „razbijajući sve fašističe iluzije“. Dr Musić je posebno akcentovao značaj i doprinos naroda Boke kotorske u organizovanju ustanka.

Značajnu ulogu, kako je rekao, imao je Orjenski bataljon koji je uspio da sačuva svako selo u zaleđu Herceg Novog i Risna sve do Grahova i onemogući neprijatelju da izvrši prodor ka Nikšiću. U bici 7. decembra 1941. na Jereminijom brdu poraženi su italijanski vojnici, a tada je ranjen prvi komandant Orjenskog bataljona Mirko Matković. Musić je naglasio da istoričari još nisu odgovorili, ali da im je dužnost i obaveza da daju sud kako je došlo do rasformiranja Orjenskog bataljona u Slanom kod Trebinja i kakve je to imalo posljedice za oslobodilačku borbu naroda ovog kraja.

Najstariji član boračke organizacije osvrnuo se i na događaje od 21. januara 1943. Godine, kada su na Podima poginuli Nikola Đurković, Savo Ilić, Stjepo Šarenac i Dašo Pavičić.

-Vi koji počivate na ovom svetom mjestu ostaćete u sjećanju vaših porodica, boraca ali i svih budućih generacija. Sjećaćemo se vaših žrtava, jer niste žalili svoje živote boreći se za slobodu svog naroda i kraja. Ostajete kao zvijezda vodilja kako treba voljeti svoju zemlju i rodni kraj – poručio je dr Musić.

7 Komentari

 1. “Pravnik” vi mora da ste završili komunističke kurseve kada tako komentarišete govor Dr. Đura Musića, čoveka koji je, prije svega ČOVJEK, a potom doktor, političar ili šta drugo. Jeste, do danas je ostala misterija, ko je i zašto naredio da se rasformira “Orijenski bataljon”, a po vama “Pravniče” izgleda da su naređenje dobili od četničkih vlasti. Vama novokomunistima odgovaraju podjele, jer samo na njima i opstajete.

  4
  4
  • Исправка: “поткулина”, Ви побркасте лончиће, јер је “Правник” цитирао из текста г. Отовића. Боље читајте и не уваљујте др. Мусића у глупа препуцавања.

   • Ja ne znam šta je Otović govorio, ali u tekstu lijepo piše; ” Musić je naglasio da istoričari još nijesu odgovorili …. da daju sud, kako je došlo do rasformiranja Orijebskog bataljona…. ” Enigma oko ovog istorijskog događaja i dalje budi znatiželju ljudi, pa i mene jer su mi dva bliska rođaka bili borci tog bataljona. A vi “poštovaoče” ako imate nešro konkretno, recite. Zvanična verzija je bila da se bataljon našao u okruženju, pa se nameće pitanje, kako su se svi izvukli iz okruženja bez gubitaka, da bi kasnije, po dolasku svojim kućama, tamo bili hapšeni. To se dogodilo sa oba moja, sada već pokojna, rođaka, koji su zatim utamničeni na “Mamuli”.

    2
    1
    • АЛО!!” Поткулина”, цитат ““Bez obzira na ideološke razlike”” је из коментара “Правника”, а припада г. Отовићу – то сви могу да виде, а на који Сте Ви реаговали и приписали то др. Мусићу!! Шта Вам није јасно???

     1
     1
    • “potkulina” – Без улажења у бесмислену полемику Поента моје исправке је да сте Ви напали “Правника” а он уопште не спомиње др. Мусића, већ је цитат из говора Отовића, као што сви могу видјети. Шта Вам није јасно??

     1
     1
 2. “Bez obzira na ideološke razlike”?Ispade da su nas branili i četnici,a dobro znate da nisu, nego samo partizani, odnosno komunisti! Ne prekrojavajte istoriju!

  22
  3
 3. Kako nas niko nije ugusio? Jest Bogami Milas ka ona boa konstriktor.Strva nam se vise ne zna.I eno ga dijeli medalje herojima najveca kukavica CG.

  2
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code