Početna Politika Politički marketing: Milo Đukanovć na konvenciji u Herceg Novom: Ova bitka se...

Politički marketing: Milo Đukanovć na konvenciji u Herceg Novom: Ova bitka se ne može dobiti bez DPS-a

0

Pred još  jednim istorijskim izborima, ali u neobičnoj predizbornoj kampanji DPS se predstavlja kao odgovorna politička struktura i odgovorna  vlast, kazao je na pobjedničkoj izbornoj konvenciji liste „Sigurnim korakom DPS“ , u Sportskoj dvorani u Herceg Novom, lider DPS-a, Milo Đukanović. Crna Gora je država koja se najintezivnije mijenjala u proteklih 20 godina, a Demokratska partija socijalista je uvijek bila vjesnik tih promjena, poručio je Đukanović.dps-konvencija-hn-1

U ovoj kampanji DPS  se predstavio  rezultatima, jasnom vizijom i odlučnošću da tu viziju ostvari.

–  Nasuprot nama, naši  politički konkurenti  predstavili su se prljavom plaćeničkom retorikom, do sada nezapamćenim govorom mržnje, za koje sam siguran da će ostati u istoriji političke nekulture, kao nauk generacijama Crnogoraca i Crnogorki – istakao je predsjednik DPS-a, Milo Đukanović.

Iako je ova kampanja možda neobična, nije neočekivana, jer šarolikost političkih ponuda na predizbornoj sceni Crne Gore nikog ne iznenađuje, ona je realno posljedica one razlike u političkoj i demokratskoj kulturi sa kojom živi savremena Crna Gora, smatra Đukanović.

dps-konvencija-hn-11– Mi moramo biti zadovoljni da predvodimo definitivno većinsku Crnu Goru, koja je imala snage i sposobnosti da prije deset godina doprinese istorijskom podvigu, obnovi crnogorske nezavisnosti, nacionalnom i državnom uzdizanju Crne Gore, koja je imala snage da doprinese svim, možda i najvećim uspjesima u ukupnoj istoriji Crne Gore tokom posljednjih deset godina na putu evropske emancipacije – ustvrdio je Đukanović.

Ipak, kako je kazao, na rubu Crne Gore postoje politički rezervati iz kojih se i dalje čuju samo riječi prijetnje, ratoborni poklici protiv svih koji drugačije misle. Odgvor DPS-a na sve to je tvrda riješenost da ne dozvoli da Crnu Goru vrate natrag.

Ovo je kampanja u susret istorijski važnim izborima i sve što smo izborili na referendumu 2006. moramo da odbranimo na izborima 16.oktobra 2016, poručio je Đukanović. Ali odluka je jednostavna, jer se građani ne suočavaju sa novom dilemom, već sa istom  sa kojom smo se suočavali uoči 21. maja 2006. i sa istim političkim akterima koji su tada bili protiv Crne Gore i koji su danas u anticrnogorskoj misiji.

dps-konvencija-hn-6 Zato Đukanović vjeruje da ona većina koja je doprinijela crnogroskoj nezavisnosti, afirmaciji i pobjedi crnogorske slobode, ona dodatno osnažena postoji i danas i odlučno će odbiti ponudu  protivinika DPS-a da nas vrate u istoriju.

On je objasnio i zašto je tako važno da DPS pobjedi na izborima:

– Zbog politike koju nudimo i koja otvara pred Crnom Gorom novu i doglednu perspektivu. Moramo pobjediti da bismo učvrstili našu stabilnost. Pitanje stabilnosti, to je ahilova peta regiona u kojem živimo. Svo društvo, na žaslot , na Balkanu još nije dostiglo nivo ekonomske i demokratske stabilnosti razvoja, koji garantuje da smo u stanju da konzumiramo sve kulturološke različitosti koje postoje – kazao je Đukanović uz tvrdnju da je  Crna Gora  tek u novije vrijeme  izgradila jak imunitet i u stanju je da se odbrani od izazova nestabilnosti, čak i kada se dešavaju na vratima kuće.

– Crna Gora je naučila istorijsku lekciju da zna da sačuva stabilnost, živote svojih ljudi, imovinu predaka i da vise od sveg zna da sačuva šansu za budućnost potomstva. Potrebna nam je pobjeda da bismo nastvaili putem razvoja, jer je Crna Gora zbog ratničke istorije izgubila puno vremena. Tek posljednjih deset godina Crna Gora je sebi obezbijedila dinamičan ekonomski rast.

dps-konvencija-hn-7Pobjeda je DPS-u potrebna i da bi nastavio da Crnu Goru profilište kao visoko razvijenu turističku destinaciju u Evropi. Govoreći o tranzicionom procesu kroz koji je Crna Gora prošla tokom protekle dvije decenije, Đukanović je istakao da je primjetno da se u Crnoj Gori rađa novi sistem vrijednosti, zasnovan na vladavini prava, ekonomskom razvoju i demokratiji. Zato je važno da sada ne posustanemo, jer smo bliže Evropi neko ikad, uvjeren je on. Đukanović je podsjetio i da je DPS uvijek pokazivala bespogovornu lojalnost Crnoj Gori, jer za partiju koju predvodi nema drugih interesa osim interesa države Crne Gore.

„U ovom skupštinskom sazivu tokom protekle četiri godine, čak 20 odsto poslanika promijenilo je političke dresove i to govori o njihovoj postojanosti i lojalnosti. Ni jedan od njih nije bio iz DPS-a, jer za nas nema kolebanja kada je u pitanju državni interes Crne Gore“, kazao je Đukanović.

dps-konvencija-hn-9Ukazujući na rezultate postignute od obnove crnogorske nezavisnosti i posebno tokom protekle četiri godine, u okolnostima političke opstrukcije, Đukanović je istakao da se radilo vrijedno i vjeruje da  Crna Gora ima novi, stabilan, moderan temelj naše kuće sa kojeg ćemo moći neuporedivo brže da podižemo arhitekturu našeg evorpskog profila.

„U svim kritičnim trenucima u novijoj istoriji Crne Gore, DPS je pokazala odgovornost prema našoj državnoj kući i kada je trebalo sačuvati mir i multietnički i multivjerski sklad, i kada je trebalo obezbijediti ekonomsku održivost, i kada je trebalo mukotrpno pripremati referendum, i kada je na referendumu trebalo izglasati nezavisnost, i kada je trebalo usmjeriti naš brod prema evropskoj i evorpatlantskoj luci. DPS je onaj politički subjekt kojem se može bez kolebanja prepustiti odogovornost da ostvari svoju viziju za budućnost Crne Gore“, istakao je Đukanović.

Nema dileme, kazao je on, da je ekonosmki razvoj ključ daljeg razvoja i dostizanja evropskog standarda života.

„Lijepo bi bilo čuti šta o tome misle naši politički protivnici, ali se od njih čuju samo riječi mržnje. Nema ni jedne jedine riječi ozbiljnog programa koji bi ih preporučio građanima. A mržnja nije dovoljna za pobjedu. Mržnja može da odvede samo unatrag. Oni pokušavaju da trguju Crnom Gorom i njenom budućnošću, vrijeđaju naše dostojanstvo, našu slobodu, našu tradiciju. Naši preci nijesu trgovali tom slobodom, nego su krv prolijevali za nju. Od naših političkih konkurenata čujemo samo razdirujću galamu, zapjenušene pokliče da Crnoj Gori trebaju promjene. Oni samo nude veliku prevaru – Crna Gora je država koja se najintenzivnije mijenjala u proteklih 20 godina, a DPS je uvijek bila vjesnik promjena. Jedni obećavaju kako su u stanju da pomire navodono nacionalno nepomirljivu Crnu Goru, drugi kao zaštitinici panslovenskih interesa, a zapravo su svi beskrupulozni borci za vlast, sa tuđim novcem sa stranih adresa, koje žele dalje ovdje da ostvaruju svoje interese“, rekao je Đukanović i podsjetio da se je tako bilo i 90-ih godina, kada se Crnoj Gori postavljalo pitanje „nećete valjda napustiti svoju braću“.

„Kazali smo i tada – čast našoj susjednoj braći, ali mi imamo svoj put. Danas kažemo – čast i našoj najmnogoljudnijoj braći, čast i tradicionalnim istorijskim saveznicima, ali niko nema pravo da Crnoj Gori uskraćuje slobodu, a ovo je naše pravo na našu slobodu“, kazao je Đukanović.

dps-konvencija-hn-2On je naglasio da dilema 16. oktobra nije teška: „Svako ko je makar djelić sebe ugradio u sve pobjede prije referenduma, u referendum o nezavisnosti, u sve uspjehe tokom ovih 10 godina, neće dozvoliti da sve to ode zabadava. A većina nas je dala svoje srce, energiju i um za Crnu Goru i imamo dovoljno sposobnosti da zaštitimo tu slobodu“.

On je podsjetio da upravo u Herceg Novom DPS ima dovoljno iskustva u tome kako ne smije dozvoliti da se izgubi povjerenje i koliko je dug i mukotrpan proces vraćanja tog povjerenja.

„Ovakvu šansu nećemo imati ni za četiri, ni za osam, ni za 16 godina, ne smijemo ni pomisliti da se ova bitka može dobiti bez nas. Moramo poslati poruku da Crna Gora nije na prodaju, da bismo što brže nastavili putem evropske budućnosti i stabilnosti“, zaključio je on.

dps-konvencija-hn-10Član Predsjedništva DPS Petar Ivanović i koordinator za Herceg Novi kazao je da je  DPS razočarao dežurne kritičare, političke pijavice i jalove neradnike koji su pozivali strane investitore da zaobilaze Crnu Goru, mlade da napuste zemlju, i učestvovali u trošenju, a ne u stvaranju BDP.

– Optužuju nas za dugu vladavinu i govore da imaju ključ. Ni u bajkama ključevi ne pretvaraju prazna obećanja u zbilju, ni u najboljim novelama nema toliko patetike i drame kao kad pokušavaju da nas uplaše javnim dugom koji je za ¼ manji od prosjeka zemalja euro zone. Njima je bolji veći javni dug euro zone, ali manji javni dug Crne Gore nije dobar. To je kažu katastrofa. Katestrofa je njihov način razmišljanja i ponašanja. Svaki dopbar domaćin se zadužuje da bi se razvijao brže, da bi razvijao svoje gazdinstvo, stvarao više i vratio dug, ali oni ne gledaju na Crnu Goru kao na svoju kuću, oni se zadužuju kod drugih da bi rušili kuću u kojoj žive, a ne da bi je gradili. Ti najglasniji kritičari kriju da su kapital zaradili na crnogorskoj berzi, da danas zarađuju zahvaljući rezultatima koje je postigla upravo Vlada Crne Gore, predvođena DPS-om, bave se turizmom u jednoj od najbrže rastućih destinacija u  svijetu – istako je Ivanović.

On je podsjetio i da je Herceg Novi oduvijek bio važan, za njegove bedeme borili su se Turci, Španci, Austrijanci, Rusi Francuzi, Englezi, vremenom je postao strateški bedem odbrane Boke, a danas je bedem odbrane Crne Gore, grad burne prošlosti, ali sigurne budućnosti. Dugo je, kaže Ivanović, nepravedno  bio zatočen pogrešnom politikom i pogrešnim ljudima:

„Budućnost se stvara i ona je interes svih građana Herceg Novog i Crne Gore! Učinićemo sve što možemo da učinimo najbolje za svoju budućnost“, kazao je Ivanović.

“Ova odluka nije teška. Izađite na izbore da ostvarimo još jednu pobjedu, kojom ćemo zaključati naše političke protivnike u prošlost, pozvao je Ivanović.

dps-konvencija-hn-3Predsjednik Opštinskog odbora DPS Herceg Novi, Slobodan Radović Krušo zahvalio je Novljanima na velikoj podršci koju su  pružili Demokratskoj partiji socijalista u prepunoj sportskoj dvorani u Igalu. On je ubjeđen da građani neće dozvoliti ključarima da zaustave razvoj Crne Gore.

„Neće građani Crne Gore dozvoliti da pobijede oni koji ruše i razgrađuju, nego oni koji stvaraju, a to je Demokratska partija socijalista“, kazao je on.

Radović je na početku konvencije  pozvao  prisutne da minutom ćutanja odaju dužnu počast nedavno tragično preminulom poslaničkom kandidatu, predsjedniku Savjeta mladih DPS Herceg Novi Slavku Bakoviću.

dps-konvencija-hn-12Predsjednica ŽAD, kandidatkinja za poslanicu u Skupštini Crne Gore Maja Bakrač, pozvala je građane da izađu na izbore i potvrde pobjedu DPS-a da bi krenuli sigurnim korakom u bolju budućnost.

 

dps-konvencija-hn-8Kandidat za poslanika, Petar Porobić, kazao je da DPS zna kako se ostvaruju pobjede, kako se stvara uspjeh za svoj grad i svoju zemlju. On je rekao i da je za pobjedu potreban plan, odvažan kapiten i jaka želja i pobjednička energija i da Demokratska partija socijalista zna da se bori za postavljene ciljeve.

Odbornica DPS u SO Herceg Novi Gordana Rajević, kazala je da je privilegija obratiti se ovolikom broju dobrih ljudi koje povezuje jedna ideja, jedna partija i jedna vizija – vizija za bolju budućnost nas samih i naše djece.

Sportistkinja Anđela Varezić poručila je da nema te ekipe koju DPS ne može pobijediti sa ovakvom ekipom, ovakvim liderom i ovakvom listom.

dps-konvencija-hn-5Odbornik DPS u SO Herceg Novi Slavko Vavić, zahvalio je okupljenim Novljanima što su ispunili sportsku salu u Igalu do posljednjeg mjesta, napomenuvši da Herceg Novi ovoliki politički skup još nije doživio. On je kazao da je Demokratska partija socijalista građanima ponudila jasan i realan plan i da su pred svima velike mogućnosti. Pozvao je prisutne da zaokruživanjem broja 6 podrže Demokratsku partiju socijalista.

Odbornica u SO Herceg Novi i preduzetnica Nevena Keković, kazala je da vjeruje da će građani prepoznati da je lista „SIGURNIM KORAKOM DPS MILO ĐUKANOVIĆ“ lista onih koji žele da grade i stvaraju Crnu Goru i pozvala sve preduzetnike da daju podršku ovoj listi.

Potpredsjednik Savjeta mladih DPS Herceg Novog Vladimir Kosić, kazao je da će DPS pokazati svoju snagu na ovim izborima, da je najbolja partija jer nudi konkretna rješenja, a ne prazna obećanja. On je pozvao sve mlade u Herceg Novom da u što većem broju izađu na izbore i podrže Demokratsku partiju socijalista.