Početna Ekonomija POLJOPRIVREDNICI MOGU DA OSIGURAJU USJEVE I GRLA, ALI IM TREBA VIŠE PAPIRA...

POLJOPRIVREDNICI MOGU DA OSIGURAJU USJEVE I GRLA, ALI IM TREBA VIŠE PAPIRA ZA SUBVENCIJE

0

IlustracijaOvogodišnji Agrobudžet, najvažniji dokument za poljoprivrednike, prvi put je usvojen u januaru, pa su proizvođači iz hercegnovskog zaleđa na vrijeme upoznati sa visinom podrške koju mogu da očekuju, kriterijumima za njeno ostvarivanje.

To bi trebalo da znači i da će i poljoprivrednici hercegnovskog zaleđa blagovremeno moći da planiraju proizvodnju.
Za 15-ak njih sa Vrbanja i Kruševica, kojima su
iz Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji Herceg Novog, predstavili mjere Agrobudžeta za 2014. godinu najinteresantnija je ratarska proizvodnja, kao i novine koje su uvedene.
Prema riječima savjetnice za biljnu proizvodnju u Savjetodavnoj službi u Herceg Novom, Mileve Marić, ratari sada moraju biti registrovani u Registru proizvođača kod Fitosanitarne uprave da bi dobili subvencije u obliku direktnih plaćanja po jednom hektaru.
“Visina subvencija ostala je ista, ali za ratare je sada otežavajuća okolnost što moraju dostavljati dodatnu dokumentaciju Fitosanitarnoj službi”.
Kad je riječ o stočnom fondu, poljoprivrednici su nezadovoljni saradnjom sa veterinarskom ambulantom.
“Da bi dobili premiju na ta stočna grla za koja imaju podršku, neophodno je da ona budu obilježena markicom kod Veterinarske uprave, sa kojom do sada nije bila uspostavljena željena saradnja. Ali kako sam čula u medijima, i taj bi problem uskoro trebalo da bude riješen” – ističe Marićka.
Jedna od novina u Agrobudžetu je podržavanje sadnje aromatičnog i začinskog bilja po hektaru, s tim što minimum zasađene površine mora biti pola hektara. Novim Agrobudžetom predviđeno je osiguranje usjeva i grla.
“Tu Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja učestvuje u visini iznosa polise 50 %. Poljoprivrednik osigura usjev ili svoju stoku kod osiguravajućeg društva, a Ministartsvo učestvuje 50%” – pojasnila je Marićka.
Ministartsvo poljoprivrede podržaće razvoj djelatnosti u ruralnim sredinama u kojima nije moguć razvoj poljoprivrede.

“Ministarstvo će tu učestvovati sa 35 % od ukupne investicije, a ako je riječ o mladom proizvođaču ili ženi, i ako je riječ o planinskom kraju, onda se učešće podiže od 40 – 50 %”.
Takođe, uvedena je i podrška investicijama za vinogradare, voćare, maslinare, povrtlare, kao i za proizvodnju ljekovitog bilja. Sa više novca podržaće se i prerada na porodičnim gazdinstvima, organska proizvodnja, ulazak u postupak zaštite proizvoda oznakama, kao i uvođenje HACCP-a i standarda kvaliteta, kao i osnivanje kooperativa.

BESPLATNA OPREMA I SADNICE ZA MASLINARE

iz Maslinarskog društva Boka obavještavaju maslinare da će danas u 16 sati, ispred zgrade Opštine Tivat (Trg magnolija) obaviti raspodjelu besplatne opreme za maslinarstvo, članovima Maslinarskog društva Boka, upisanim u Registar maslinara koji vodi Opština Tivat. Biće im dodjeljene mreže za berbu, makaze za rezidbu i sadnice masline, sorte Žutica. Ovo je jedna, iz Programa mjera podrške razvoju maslinarstva (poljoprivrede) u Opštini Tivat.
U mlinu Maslinarskog društva Boka, članovi mogu nabaviti opremu za maslinarstvo i sadnice masline: žutica, dubrovačka bjelica i italijanske sorte: Leccino, Frantoio, Ascolana, Pendolino…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code