Poljoprivrednicima na raspolaganju 39 miliona eura podrške EU

Poljoprivrednicima na raspolaganju 39 miliona eura podrške EU

5
Podijeli

Crna Gora je uspješno završila proces akreditacije za IPARD program i dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura sredstava Evropske unije (EU), saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović u Danilovgradu.

“Sa dodatnih 12,1 milion eura iz nacionalnog budžeta i 35,7 miliona eura učešća korisnika, kroz IPARD program će se ukupno investirati 87 miliona eura”, kazao je Simović novinarima na poljoprivrednom gazdinstvu Veselina Jovovića, u mjestu Jelenak, u Danilovgradu. Događaju je prisustvovao i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav.

Picerija i restoran

Simović je kazao da danas predstavnici institucija, evropskih partnera i proizvođača, obilježavaju još jedan razvojni iskorak u sektoru poljoprivrede i to na imanju vrijednih domaćin.

“Veselin Jovović i njegovi sinovi Goran i Dejan, spadaju u najveće proizvođače povrća u Crnoj Gori. Na 17 hiljada metara kvadratnih plastenika i 17 hektara zasada na otvorenom, proizvode preko milion kilograma povrća. Kroz brojne razvojne projekte i programe podrške podržani su za nabavku mehanizacije, izgradnju plastenika i hladnjače i kroz programe direktnih plaćanja”, kazao je Simović.

On je dodao da je ukupni proces od izrade IPARD programa do akreditacije bio sveobuhvatan i veoma zahtjevan, ali da su naporima brojnih institucija i pojedinaca ispunjeni svi preduslovi.
Simović je naveo da su veoma zahtjevni bili procesi pripreme i izrade programa i njegovo usaglašavanje sa Evropskom komisijom (EK), kao i naredna faza koja je trajala do prije nekoliko dana, a odnosila se na uspostavljanje i akreditaciju strukture za sprovođenje programa i dobijanja ovlašćenja od EK za upravljanje evropskim sredstvima.

Ministar je poručio da realizacija IPARD programa zahtijeva punu posvećenost i odgovornost svih nadležnih institucija u svim fazama, jer su procedure striktno propisane i jednako tako se moraju i poštovati.

Pozvao je sve učesnike u procesu, kao i u administrativnim strukturama i korisnike, da budu preduzimljivi, odgovorni, ažurni i tačni.

Sredstva iz IPARD programa, kako je saopštio, namijenjena su jačanju kapaciteta poljoprivrednog sektora, jačanju njegove konkurentnosti, usklađivanju sa pravilima, standardima i praksama EU, kreiranju novih radnih mjesta, poboljšanju uslova života u ruralnim sredinama.

“Vlada je iz nacionalnog budžeta i međunarodnih programa već obezbijedila da se u narednom četvorogodišnjem periodu u poljoprivredni sektor uloži oko 250 miliona eura, od čega preko 150 miliona eura bespovratne podrške” kazao je Simović, dodajući da je riječ o šansi koju poljoprivrednici moraju iskoristiti.
On je posebno pozvao mlade ljude da se aktivno uključe i iskoriste tu šansu, navodeći da su za mlade predviđeni posebni programi podrške.

“Siguran sam da će sredstva predviđena ovim programom doprinijeti dostizanju visokih standarda, i konkurentnosti i bezbjednosti hrane, kojima teži naš poljoprivredni sektor”, rekao je Simović.

Orav je zadovoljan što na terenu može da svjedoči opipljivim rezultatima EU podrške lokalnim preduzećima i građanima Crne Gore:

“Kroz IPARD program EU će Crnoj Gori dodijeliti skoro 40 miliona eura. Time potvrđujemo da je Ministarstvo poljoprivrede odradilo dobar posao na uspostavljanju neophodnih procedura i funkcionalnog sistema za upravljanje IPARD–om u Crnoj Gori”, riječi su Orava.

Korišćenje IPARD sredstava, kako je ocijenio Orav, pružiće mogućnost farmerima da unaprijede svoje kapacitete, povećaju produktivnost i ojačaju konkuretnost. Program daje priliku farmerima da se pripreme za korišćenje strukturnih fondova za poljoprivredu, koji će im biti dostupni nakon pristupanja Crne Gore EU, kazao je Orav.

On je rekao da je značajno što se od sprovođenja IPARD programa, kao benefit, očekuje otvaranje novih radnih mjesta, ne samo u poljoprivredi, nego i u drugim sektorima, kao što su izgradnja i trgovina.

“Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo, postepeno usvaja EU standarde, kroz proces pregovora i uz podršku Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA). Iskreno se nadam da će i ova podrška EU, kroz IPARD, donijeti još više poslovnog uspjeha poljoprivrednom domaćinstvu Jovović, ali i brojnim drugim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima u Crnoj Gori”, poručio je Orav.

Simović je, predstavljajući IPARD program, kazao da će se realizovati kroz dvije mjere – investicije u poljoprivredna gazdinstva i u prerađivačke kapacitete.

Poljoprivredna gazdinstva će se podržati za investicije u iznosu od deset hiljada eura do 500 hiljada eura u sektorima stočarstva, mljekarstva, biljne proizvodnje, pčelarstva i akvakulture.
Mjerom podrške prerađivačkim kapacitetima podržaće se investicije u iznosu od 40 hiljada eura do 1,5 miliona eura u sektorima mljekarstva, mesne industrije, vinarstva, maslinarstva, prerade voća i povrća, ribarstva i akvakulture.

5 Komentari

 1. Ne moze se od ljudi u 21. vijeku trazit da zive na selu kao prije sto godina. Bez struje, vode, puteva, skole, lijecnicke pomoci i da se sami snalaze za trziste svojih proizvoda. Lako je reci da nece niko da se bavi poljoprivredom i stocarstvom. Ali ko drzi i jednu kravu zna da je tesko uklopit i na svadbu ili sahranu poc akamoli na kakav izlet ili putovanje i sl.

 2. Svaka čast za ove pomenute Joviće. Volio bih samo ako se može istražiti da li su pripadnici neke stranke?! Ćisto da vidi običan narod jel moguće svojim trudom i radom izvoziti tolike količine ili je u pitanju “masna” veza… Hvala u ime svih.

  1
  1
 3. E, moj ,,bato,, nece vise niko na selo, ni za koje pare.Na selo se mora raditi.Lakse je sjedati po kaficima i kukati kako se nema para, nema posla,ne moze da se kupi najnoviji mobilni i sl..Cast izuzetcima, sigurno ih ima, njih treba stimulisati i nagradjivati.

  5
  1
  • Poštovana

   Moja malenkost je jedan od tih pojedinaca koji bi se sjutra vratio da živi i radi na selu, ali vjerujte da to nije nimalo jednostavno. Imam i zemllju i uslovnu kuću na selu. (sjever CG) Ali gdje mi je novac za alat i mašine za obradu zemlje, gdje su mi objekti za stoku ili skladištenje ? Pokušavam ovih dana da ponovo priključim struju, da vidite tu tek komplikacija. Traže mi sto papira, UT uslove za kuću podno planine. Možda i ono najbitnije, ja bi se vratio, ali neće moji roditelji, djevojka.. Nije to baš tako u fazonu, odoh na selo, i eto..

   Pozdrav

 4. Kako se gađaju ovim milionima pred svake izbore…Što ne uložiste dva tri u spasavanje fonda palmi … Ulažu milione a uvoze sve od mesa,mlijeka pa i meda. Nesretna zemlja

  1
  2

Ostavite komentar

*

code