Poljoprivrednicima Tivta i Herceg Novog predstavljen program podrške kroz IPARD

Poljoprivrednicima Tivta i Herceg Novog predstavljen program podrške kroz IPARD

0
Podijeli

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su poljoprivrednim proizvođačima sa područja Tivta i Herceg Novog predstavili mogućnosti podrške kroz prvi IPARD javni poziv, koji je otvoren do 15. maja.

Informisali su proizvođače o uslovima i kriterijumima koje moraju ispuniti, kako bi imali mogućnost da dobiju podršku kroz objavljeni javni poziv. Pojašnjeno je da su gotovo svi sektori poljoprivredne proizvodnje prihvatljivi za podršku, ali i naglašeno da se investicije mogu realizovati samo u jednom sektoru za koji su i konkurisali.

Picerija i restoran

Konkretno, poljoprivrednici koji apliciraju za investicije iz sektora biljne proizvodnje, ne mogu istovremeno aplicirati i za investicije iz sektora proizvodnje mlijeka, mesa i slično.

Posebna pažnja usmjerena je na podršku u sektoru ribarstva i akvakulture. Kao preduslov za apliciranje moraju imati godišnji kapacitet proizvodnje od najmanje 10 tona ribe ili školjaka, dok uz IPARD podršku mogu izgraditi i/ili rekonstruisati uzgajališta, mrestilišta, ali i kupiti potrebnu opremu.

Poljoprivrednici su se interesovali i za vlasništvo nad investicijom. Istaknuto je, da nakon realizacije investicije, a prije podnošenja zahtjeva za isplatu sredstava podrške, investicija koja se podržava mora biti u vlasništvu korisnika podrške. Odnosno, ukoliko je u pitanju izgradnja i/ili rekonstrukcija objekta, objekat, ali i zemljište na kome se gradi/rekonstruiše mora biti u vlasništvu korisnika podrške, prije podnošenja zahtjeva za isplatu. Takođe, sva kupljena mehanizacija mora biti u vlasništvu korisnika podrške.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja podsjetili su proizvođače da se kroz objavljeni Javni poziv, koji se odnosi na primarnu proizvodnju podržavaju projekti sa prihvatljivim troškovima u iznosu od od 10.000€ do 500.000€, dok podrška iznosi do 60% prihvatljivih troškova. Ako se radi o mladom farmeru ispod 40 godina, podrška iznosi 65%, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 mnv podrška iznosi čak 70%. Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija.

Ukupno je u fondu 39 miliona eura. Kako se čulo na prezentaciji u Herceg Novom, prvi uslov koji poljoprivrednici moraju ispuniti jeste da su registrovani, a potom je bitno da imaju odrziv biznis plan. Prema riječima Miloša Kusovca, iz Direktorata za ruralni razvoj, pokrivene su sve oblasti poljoprivrede.

Kroz ovaj javni poziv moguće je nabaviti i sadnice, sisteme za zaštitu od grada, mreže za zaštitu od ptica. Najvažnija uredba na koju poljoprivrednici moraju obratiti pažnju jeste lista prihvatljivih troškova, a biznis plan mora uraditi registrovana firma, kako bi mogli naplatiti dio troškova za izradu plana. Za svaki dio investicije mora postojati faktura, izvod iz banke i samo to će biti priznato. Za razliku od nacionalnih poziva, pdv nije prihvatljiv trošak , kao ni nabavka polovne opreme.

Detaljnu proceduru za prijavljivanje i tok obrade aplikacije za IPARD 2 fond objasnila je Vesna Korović iz Agencije za plaćanje.
Korisnici ovog javnog poziva mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom, kao i ona koja već imaju određenu poljoprivrednu proizvodnju: mlijeka, mesa, jaja, voćarstva, povrtarstva, ratarstva, uzgoja gljiva i pečuraka, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva, ribarstva.

Proizvođači su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranici Ministarstvstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranici koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u regionalnim kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji, kao i u kancelarijama Ministarstva.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code