Poljski nautičari otvaraju sezonu u Gradskoj luci

Poljski nautičari otvaraju sezonu u Gradskoj luci

4
Podijeli

Velika grupa nautičara iz Poljske sa tri katamarana i 15-ak krstaša, sa preko 200 članova posade zvanično će sjutra otvoriti sezonu u Gradskoj luci Škver.

Po riječima Direktora Agencije za gazdovanje lukom, Boža Ukropine pripreme za još jednu nautičku sezonu obavljene su iz sopstvenih sredstava i spremno dočekuju plovila.

Picerija i restoran

– Kompletna elektroinstalacija je promijenjena, od tep ormara, svih osigurača, kablova i spojeva, sklopki, kako na glavnom ormaru, tako na i na svim mostićima. Poslije 12 godina će svaki od njih da svijetli uveče. Bitve su ojačane, sve vezove smo posljednja tri dana iskontrolisali, promijenjeni su konopi, tako da možemo na primimo plovila na 32 muringa (konopa) – ističe za Radio Jadran, Ukropina.

Ipak, infrastruktura  starog pristaništa iz doba Austrougarske i dalje ne zadovoljava sve standarde. Stari je problem nedostatat sanitarnog čvora, odnosno toaleta.

– Ostaje žal, jer ni ove godine nećemo imati taj famozni mokri čvor i toalet koji je neophodan Gradskoj luci. U 21. vijeku to je elementarna stavka, ali ostavljam mogućnost da se nešto u ovih mjesec može napraviti – navodi Ukropina.

Mali broj vezova, nemogućnost pristajanja većih plovila, takođe je prepreka za domaće i strane nautičare. U planu je  povećanje kapaciteta luke, a jedini način za to je ugradnja dva lukobrana-pontona. Time bi se pristanište proširilo za 30-ak metara. Oni bi se kotistili samo u ljetnjem periodu zbog nepovoljnih zimskih uslova. Ta investicija bi koštala oko 50 hiljada eura.

– Pontoni trpe valove do 2 metra i pomjeranje do 1 i 40 metara plime i osjeke, tako da su dosta teški i možda bi mogli izdržati zimu, ali ne smijemo rizikovati – ističe Ukropina.

Očekuje se da Gradska luka potpiše ugovor za 217 hiljada eura u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora -„Regalports“ u prvoj polovini maja.

– Dio novca ide na poboljšavanje ekološkog standarda i na čišćenje akvatorijuma, a izvjesan dio novca bi išao na unaprjeđenje  uslova poslovanja u samoj luci – kaže Ukropina.

Saradnja sa TO Herceg Novi je uspostavljena, a za jun ove godine je planirano postavljanje objekta u luci u kojem bi turisti mogli dobiti potrebne informacije o znamenitostima grada i kupiti suvenire.

Iako je Herceg Novi izgubio regatu Terra da mare i nautičari iz Italije su se preselili u Porto Montenegro, Ukropina je optimističan i smatra da će Novi opet biti njen domaćin:

– Možemo očekivati da se regata vrati u naš grad. Mislim da ovo nije definitvo i očekujem da se lokalna uprava aktivnije uključi, jer ako neko da finansije i logistiku onda može i organizovati regatu – tvrdi on.

U Agenciji imaju najavu Jedriličarskog kluba Jugole Grakalić za regatu koja je na programu 13. maja, ali još uvijek nije poznat broj plovila i maršuta.

4 Komentari

 1. Sto bi s Italijanima .
  Neko je orodo Tivtu regatu.
  Ko?
  Niko se ne oita.
  Ko je prido centar za naucne skupove,
  Ko je ptodo Zeta film,
  Ko je prodo umjetnicku skolu,
  Suncane skale……

  4
  4

Ostavite komentar

*

code