Početna Društvo Poluostrvo Luštica: Selo ili rezervat za divlje svinje?!

Poluostrvo Luštica: Selo ili rezervat za divlje svinje?!

17

Na Luštici su se divlje svinje pojavile nakon jakih detonacija prije 30 godina. Do tada nijesu bile dio faune Luštice. Kako se mijenjala struktura i brojnost stanovništva tako je prestalo i da postoji Lovačko društvo Luštica. Divlje životinje, čije prisustvo nije bilo veliko, napuštanjem sela i obradivih površina uzele su maha. Veliki dio Luštice koji je danas pod šumom, unazad 20-30 godina se aktivno obrađivao.

Ovo nam kazuju Luštičani, koji upozoravaju nadležne, prije svega hercegnovsko Lovačko društvo Orjen, da je neophodno spriječiti štetu koju njihovim imanjima čine divlje životinje, pogotovo divlje svinje.

-Prije otprilike desetak godina ovaj dio hercegnovske opštine je postao sekcija Lovačkog društva Orjen. I kao svi iz Herceg Novog i oni dolaze na Lušticu samo da nešto ulove i ponesu. Mještani su nezadovoljni, jer se divljih svinja u proteklih nekoliko godina nakotilo isuviše. To je dokaz da lovačko društvo ne vodi računa o brojnosti vrsta, jer ih po njihovom zapažanju ima svega 50-tak- pričaju nam stanovnici Luštice.

Oni tvrde da lovci dolaze na Lušticu, nelegalno postavljaju hranilice i kamere za video nadzor i praćenje životinja na tuđim imanjima. Lov obavljaju nedjeljom, tako što stoje sa napunjenim puškama raspoređeni dužinom jedinog asfaltnog puta na Luštici kuda mještani i kola prolaze. Puštaju lovačke pse, pa mještani nedjeljom ne mogu slobodno da puste stoku u baštine. Takođe Luštičani zapažaju i da su pojedini lovci dolazili navodno zbog obuke pasa i van lovne sezone.

-Iz Lovačkog društva osim lova nedjeljom nije primijećena nikakva dodatna briga i evidencija o životinjama, nikakvo oplemenjivanje prostora pojedinim ugroženim vrstama kojih više nema (zec, jarebica..) Zato želimo svima da stavimo do znanja da Luštica nije rezervat divljači, već istorijsko mjesto na kome ljudi žive vijekovima i koji su ovaj prostor zauzeli prije divljih svinja, pa samim tim imaju i više prava od njih. Ko će nadoknaditi štete obaljenih međa, izvađenih maslina, slomljenih ograda, preoranih bašta?- pitaju mještani.

Prema članu 76. Zakona o divljači i lovstvu Crne Gore, korisnik lovišta je dužan da preduzima potrebne mjere za sprječavanje štete koju divljač može nanijeti ljudima ili imovini na zemljištima na kojima se prostire lovište.

Međutim, prema tvrdnjama stanovnika Luštice nijedna mjera za sprječavanje štete od divljači nije preduzeta.

-Ako se nadležne institucije ne pokažu voljne da ovaj problem riješe, bićemo primorani da svim raspoloživim sredstvima preuzmemo stvar u svoje ruke i odbranimo svoje maslinjake i avlije- poručuju nezadovoljnni mještani.

Neki od njih su nam sa obratili sa sličnim pitanjima: Da li je u redu da mještani ne mogu odstrijeliti svinju koja po noći dođe ispred kuće i preore njivu sa povrćem, masline, sruši međe koje su kulturno blago od predaka. Zar je jedan lovočuvar dovoljan za Lušticu?

Ko će pokriti štete na imanju, ko će zaštiti mještane? Ko treba da ima veća prava- mještani ili neko ko tu dođe jednom sedmično radi zabave?

-Nema obilježenih granica lovišta, a lovački dom nije obnovljen, pa lovci pored asfalta sjede i spremaju obrok, pucaju po 20 puta što je bio slučaj prošlog vikenda kada mještani nijesu mogli pustiti djecu u šetnju- tvrde oni.

Radio Jadran je ovim tekstom ukazao ne problem sa kojim se suočavaju Luštičani. Očekujemo odgovore nadležnih, prije svega Lovačkog društva Orjen. Slične probleme imaju i stanovnici udaljenih sela u zaleđu Herceg Novog. Podsjećamo da su Ruži Radović na Sitnici vukovi u ovo doba prošle godine zaklali 70 koza i ovaca.

17 Komentari

 1. Jedino nesto mogu uraditi lokalni lovci koji tu zive ,pored lova puskama neka postavljaju laca, gvozdja i ostale trapule(zamke) za D.svinje.

  Meso od divlje svinje je odlicno i kao fresko za pecenje i suseno ,domljeno ,prsuti ,kobasice itd.

  8
  3
 2. Neka navedene ekipe dobro procitaju zakon, vrlo pazljivo, jer krse skoro svaki clan zakona i neka se malo spuste na zemlju, ipak su oni samo lovci, a lov je odavno izgubio smisao, ovo danas je smijurija.

  9
  3
 3. Posalji koliko ekipa oces samo postuj pravila stojte 100 metara od asfalta 200metara od objekata i nema problema. Inace drugacije ne dolazi u obzir ratno stanje pravit po puteva nedjeljom.

  14
 4. Ako pošaljemo nekoliko ekipa iz Sutorine, Mojdeža, Poda, Zelenike i Kumbora samo tri vikenda, budite sigurni da ni na sliku više nećete viđeti divlju svinju.

  15
  8
  • iste te ekipe iz kumbora , zelenike,poda i td.
   I hrane svidje , oni i postavljaju kamere , love van sezone lova, to svi znaju ali drustvo je u raspadu pa samim tim radi ko sto stigne.

   11
   3
   • Tačno tako, pa sam zbog toga i napisao, jer to nisu lovci, već terminatori sa lovačkom dozvolom i važećim oružanim listom. Dokle god nekolicina takvih terminatora ne budu krivično odgovarali za postupke koje čine, neće biti boljitka u LU Orjen, Herceg-Novi, pa vi možete dovesti i Katnića za predsednika lovačkog udruženja u Herceg-Novi.

    9
    1
 5. Citam komentare i ne vjerujem kakve budalastine se lupaju. Dje nestade saosjecajnost za komsiju svi se posprduju rugaju da se ovo desava u vase dvoriste ne biste se sprdali. Ne zive svi u bogastvu izobilju nekome je to malo zelja krtole sto se posadi veliko. A kad to prasac iskopa izije ko ce siromahu nadoknadit lovacko sigurno ne raspadaju se ne znaju dje su suplji. Bezobrazluk zloba i pohlepa nemaju granica. Komsije ne dajte se.

  27
 6. to je nar lakov, pokupite im svu opremu , ko dodje da je trazi znaci on se bavi nelegalnim lovom.
  Lovacko drustvo Orijen je u rasulu

  19
  1
 7. Ti pata nega napravi svoj brend osiguraj sredstva nadji trziste ko ti brani budi jedinstven/a u Crnoj Gori. Ne soli drugima pamet kad sam/a ne radis isto. Da je prelako i isplativo bit stocar nebi zivio narod po gradovima i bjezao sa sela.

  14
  3
 8. Najbolji pršut na svijetu je Pata Negra i proizvodi se u Španiji. Proizvodi se od svinja koje su mješanci divljih i domaćih svinja, a tove se žirovima koje svinje same nalaze u prirodi. Da je mrvica pameti i u Crnoj Gori bi se moglo napraviti nešto slično. Ali, jednostavnije je uvoziti svinje iz Srbije ili Holandije, dimiti ih pravim crnogorskim dimom i prodavati kao najveću svjetsku deliciju….

  32
  6
 9. Problem je ne postuju se nikakvi zakonu lovci su se bas pobahatili za njih nema kontrole u udaljenim zaledjima radi se sto ko hoce ne mari se za druge.

  28
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code