Početna Društvo Pomoć za 100 romsklih porodica, ali samo uz spisak

Pomoć za 100 romsklih porodica, ali samo uz spisak

2

U Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta u Herceg Novom toku je podjela pomoći za pripadnike romske populacije, odnosno za 100 romskih porodica, korisnika pomoći. Ona se raspoređuje u skladu sa spiskom NVO Mladi Romi, kroz „ROMACTED“ program, koji se realizuje u saradnji sa Savjetom Evrope.

Foto: Crveni krst HN

Koordinatorka OO CK, Mira Krsmanović kazala je Radiju Jadran da je stiglo sto paketa hrane i higijene kao i 30 bebi paketa:

“Svi će dobiti po paket hrane težak 35 kg, paket higijene od 10 kg, kao I bebi paket težak 6 kg. Mimo tih paketa, obezbijeđeno je po 10 kg brašna I krompira. Paketi su dijeljeni svim porodicama sa spiska NVO Mladi Romi, od Kamenara do Igala”, kazala je Krsmanović.

Ona je dodala da je od sredine oktobra do danas podijeljena humanitarna pomoć za 130 socijalno-ugroženih porodica. Pomoć je bila donacija Crvenog krsta Crne Gore u vidu paketa hrane, brašna i higijene, namijenjena korisnicima MOP-a i tuđe njege, starijim i bolesnim osobama, djeci sa smetnjama u razvoju kao i svima onima kojima je pomoć potrebna.

“Pomoć se sastojala od paketa hrane, paketa higijene I vreće brašna. Pomoć se dijeli na osnovu socijalnog kartona – oni kojima je pomoć potrebna moraju dati adresu, kopiju lične karte, kopiju primanja bilo kog vida, ako su podstanari – kopiju ugovora, ako imaju kući ili stan – kopiju vlasničkog lista, ukupna primanja…. Jer, bez obzira na sve to, mnogi su se našli u stanju socijalne potrebe, naročito ako su ostali bez posla”, kazala je Krsmanović.

Pomoć Crvenog krsta izostala za radnika “Ćistoće”

Redakciji Radija Jadran prošle sedmice obratio se radnik zaposlen u Čistoći doo Herceg Novi, navodeći da je od OO CK tražio jednokratnu pomoć, te da je “bio odbijen”.

Navodno ga nijesu ni pustili da uđe da objasni problem, kazavši mu pri tom da “nije na spisku I nema pravo na pomoć”. Kako je rekao, otac je dvoje djece, jedno ima 10 godina, drugo je beba od 14 dana, a plata u Čistoći im je kasnila više od 10 dana. Nije za bebu mogao da obezbijedi pelene I mlijeko. Kazao nam je da živi kao podstanar I kad plati sve račune od svoje plate od 320 eura, praktično mu ništa ne ostaje za život. Kazao je I da se često bavi dodatnim poslovima, kojih u posljednje vrijeme nema.

Krsmanović objašnjava da je ovaj radnik došao na vrata Crvenog krsta bez maske koju nije htio da stavi, što kako tvrdi su obavezni svi koji ulaze, uz dezinfekciju ruku .

“Imali smo stariju ženu unutra, koja prima 120 eura penzije, ima bolesnu ćerku, podstanar je u stanu koji pušta vlagu. Pitala sam ga gdje radi, kolika mu je plata, gdje stanuje, kazao je da je podstanar kod nekoga iz Podgorice u Igalu, ali ne zna adresu, došao je kolima PG table, da ima dvoje djece I tražio bebi pelene I mlijeko. Objasnila sam mu da to nemamo I da to nijesmo dobijali, te da će za Rome ove sedmice stići pomoć I biti dodijeljena, kao što se I desilo. Uputila sam ga da traži Čistoći akontaciju pa da mu je poslije odbiju od plate I kazao je da će otići da to uradi. Poslije su mi javili da ga navodno nijesmo ni saslušali, a ja ne bih znala ove pojedinosti da nijesam pitala. Obavijestila sam I koordinatora NVO Mladi Romi, Samira Jahu, koji mi je kazao da je taj isti radnik od marta do sada 5 puta od CKHN dobio pomoć”, objasnila je Krsmanović.

Radio Jadran je kasnije ovog radnika Čistoće povezao sa humanitarkom Zoricom Drakulić Vidaković, koja mu je od sredstava Volonterskog centra obezbijedila hranu za porodicu I pelene za bebu u visini od 100 eura.

Sljedeće sedmice u Crvenom krstu očekuju pelene za djecu korisnike Dnevnog centra I Dječijeg doma Mladost u Bijeloj. Trebalo bi da bude distribuirano između 50 I 70 paketa, koje je obezbijedio Crveni krst Crne Gore.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code