Početna Oko nas Kotor Pomorski muzej Crne Gore i Centar za kulturu Krka obilježavaju godišnjicu Lepantske...

Pomorski muzej Crne Gore i Centar za kulturu Krka obilježavaju godišnjicu Lepantske bitke

4

Višegodišnja saradnja JU Pomorski muzej Crne Gore sa Centrom za kulturu grada Krka nastavljena je i ove godine u sklopu tradicionalne manifestacije Štorija o galiji – Cristo Ressussitato.

Ovom manifestacijom dvije institucije obilježavaju godišnjicu Lepantske bitke (1571), jednog od najznačajnijih događaja u istoriji pomorstva Mediterana, u kojoj su učestvovale kotorska galija Sveti Tripun i krčka galija Uskrsli Krist.

Pomorski muzej Crne Gore se predstavio izložbom „Od Boke kotorske do Krka: Ivan Volarić – Piturić, izloživši radove Ivana Volarića Piturića sa prostora Boke Kotorske.

Izložba, čije su autorke Radojka Abramović, mr Marija Mihaliček i Zorica Čubrović, otvorena je juče u krčkoj galeriji Decumanus na Krku.

Na svečanosti su govorili  Maja Parentić, direktorica Cetra za kulturu Grada Krka, Andro Radulović, direktor JU Pomorskog muzeja Crne Gore, kao i autorke izložbe.

Potpredsjednik Opštine Kotor, Nenad Vukadinović i gradonačelnik Grada Krka, Darijo Vasilić otvorili su izložbu.

Istim povodom danas su predstavnici Pomorskog muzeja Crne Gore, Opštine Kotor, Bokeljske mornarice Kotor, Hrvatskog građanskog društva i Kotorske biskupije  položili vijenac na spomen ploču u Kotoru poginulim učesnicima Lepantske bitke 1571. godine sa galije Sv. Tripuna.

4 Komentari

 1. Lepant je u Grčkoj, u Korintskom zalivu . Bitka se desila 17. oktobra 1571. godine i poginulo je 30 Kotorana i Peraštana koji su se posebno isticali hrabrošću i pomorskim vještinama. To je najveća pomorska bitka na vesla u istoriji koja je na Mediteranu prekinula tursku dominaciju i uticaj.
  U toj bici poginulo je preko 28.000 ljudi na obije strane, što je ujedno čini i najkrvavijom.
  Eto moj Irvasu, izguglaj malo.

 2. Pa što ne napisaste nešto o Lepetanskoj bici?
  Ja došao da pročitam o tome, medjutim čitam o tome kako su vijenac postavili u ime bitke o kojoj ne znam ništa

  3
  5
  • Nije lepetanska već lepantska a kakve veze ima bitka u grčkoj između turaka sa jedne strane a mlečana i španaca sa druge sa crnom gorom ne znam

   3
   3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code