Početna Kultura Pomorski muzej obilježava jubilej herojskog podviga Spasića i Mašere

Pomorski muzej obilježava jubilej herojskog podviga Spasića i Mašere

3

Ove godine obilježava se 80 godina od podviga narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere. Tim povodom, JU Pomorski muzej Crne Gore organizovaće posjetu đaka iz kotorske osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Dobrote.

Foto: Pomorski muzej CG

Za učenike će tokom posjete muzeju biti priređeno predavanje o herojskom podvigu Milana Spasića i Sergeja Mašere, koji su 17. aprila 1941. godine, spriječili okupatore da preuzmu razarač Zagreb, minirali ga, potopili i obojica izgubili živote.

U okviru obilježavanja ovog značajnog jubileja, na zgradi Pomorskog muzeja postavljen je prigodni baner sa fotografijama mornaričkih oficira Spasića i Mašere.

3 Komentari

  1. Vara Vas osjećaj. Bio sam u Piranu u Pomorskom muzeju “Sergej Mašara”. U blizini je i Muzej podvodnih dejavnosti. Obiđite muzeje i popravite osjećaj.

    • U vašem komentaru osjećam dozu nacionalizma, koji u spomen ovo dvoje HEROJA ne smije ni da se nasluti. Odvajati njih dvojcu je potpuni grijeh prema njihovom djelu, junaštvu i herojstvu. Oni su svoje živote dali za odbranu otadžbine i svog naroda. Za Boku ne postoje odvojeni Milan od Sergeja, ne postoji srbin ili slovenca, rođeni beograđanin ili goričanin (gle čuda, Gorica pripada Italiji!). Postoje samo dvojca heroja koji su svoj posao radili najbolje moguće i ispoštovali zakletvu koju su dali!

      Što se ne bi reklo za mnoge poslije njih koji su trebali da baštine duh i ideje zbog kojih su njih dvojca otišli u legende!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code