Početna Društvo Ponesite kišobran ako prolazite tunelom na Toploj

Ponesite kišobran ako prolazite tunelom na Toploj

10

Obilne količine padavina posljednjih dana u Herceg Novom, osim uobičajenih plavljenja ulica, te prelijevanja potoka i šahtova, uslovile su i “prokišnjavanje” tunela na Toploj, na Šetalištu Pet Danica.

Zbog prokapavanja “tavanice” za prolazak kroz tunel dobro je imati  kišobran. Riječ je o dugogodišnjem problemu u čije će rješavanje, osim lokalne uprave, morati da se uključi i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, ali i Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Picerija i restoran

Održavanje javne rasvjete i pješačke komunikacije u ingerenciji je Komunalno stambenog preduzeća, a tunel je u zoni morskog dobra. Ipak, iako je uz onaj glavni, koji povezuje Meljine i Zeleniku, ništa manje frekventan, osim rasvjete,u njega  do sada nije mnogo ulagano.

U Sekretarijatu za komunalne djelatnosti, ekologiju i zaštitu životne sredine, kazali su nam da postoji intencija i da se ovaj tunel uredi, međutim, sredstva ovogodišnjim budžetom nijesu opredijeljena:

– Budući da je riječ o više od vijeka starom tunelu, obloženom kamenom, moramo biti pažljivi i stoga ćemo tražiti i konzervatorske uslove, jer je riječ o kulturnom dobru. Sezona se bliži pa će sastanci sa predstavnicima Morskog dobra biti intenzivniji i češći, a svakako na nekima od njih biće riječi i o “sanaciji” ovog tunela – kazao nam je sekretar Aleksandar Kovačević.

Obilna količina zemlje koja tunel “pritiska”, fuge koje je nagrizao zub vremena, samo su neki od razloga zbog kojih voda nalazi put do tavanice, objašnjava on:

– Fugovanje tunela samo je privremeno rješenje za možda godinu, eventualno dvije. Ipak, želja nam je da se tunel uredi i taj problem trajno riješi. Nadam se da ćemo u ovoj godini makar uspjeti da pokrenemo izradu projekta sanacije i način zaštite. Jedna od mogućnosti je i “injektiranje izolacije” sa gornje strane. No, o svemu je još rano govoriti, dok se ne napravi projekat – kazao je Kovačević.

Takođe, nije poznato ni koliko će novca zahtijevati njegovo uređenje. Podsjetićemo da je Morsko dobro prije par godina “učvrstilo” most na malom tunelu kod tvrđave Citadela, te da je u toku uspostavljanje pješačke komunikacije i javne rasvjete u starom željezničkom tunelu između Meljina i Zelenike.

10 Komentari

  • Mole se pješaci da koriste put preko Lalovine,
   kako ne i ometali savjesne vozače kroz pješački tunel.
   Ljudi vidite li ovo ludilo, čim se organizuje neki auto moto skup
   vozači poslije toga polude.

 1. Sretnem u subotu starijeg komšiju na šetalištu. Vidim nosi kišobran a sunčano. On mi pročito pogled pa kaže da je to zbog tunela.

  8
  1
 2. Konzervatorski uslovi ce biti, sigurno, kao oni za zgradu stare poste. Ne dirajte nista, kada je pjodja nosimo lumbrele i u tunelu. Izolatorski radovi bi kostali “ko sv.Petra kajgana” a nebi se dobilo mnogo.

  6
  2
 3. Pazi da injektiranjem sa gornje strane ne resite nesto. Injektiranje podrazumeva ubrizgavanje pod pritiskom ekoxi smole koje se sire pukotinama u betonu ili kamenu. Onog trenutka kada krene sa injektiranjem ima pola da ode u zemlju iznad kamenog svoda tunela. Bacene pare. Trazite vi drugo resenje, a ako ne nadjete pitajte ovde nekog.
  Za pocetak mozete da lepo operete ceo tunel masinom po pritiskom, ne da ga peskarite jer onda treba da ocistite grit od peskarenja. Znaci samo malo jaca masina pod pritiskom, radnik sa kisnim odelom i 2-3 dana poslao

  14
  2
  • Tunel ni u kom slučaju ne smije da se pere, jer je ta garež na tavanicama osnovni istorijski element tog tunela. Ako ga operu, u***** su se u njega.

   A da nije rješenje da se u tunel postave pločice, možda?

   Pitajte genija iz stare pošte

   8
   4
 4. Sezona je na pragu,a setaliste u mraku!!!!Titova vila je opet u mraku (setaliste).Do kada cemo sezone cekati bez osnovnih uslova ,a pricamo o internet promiciji i ljepotama Herceg Novog?Obezbjedite nam vodu,struju,rasvjetu,prohodne ulice pa da pricamo o turizmu!!!!

  25
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code