Početna Naslovna Popunjenost u gradu iznad prosjeka, prednjače inostrani gosti

Popunjenost u gradu iznad prosjeka, prednjače inostrani gosti

13

Prosječan stepen popunjenosti turističkih kapaciteta u Crnoj Gori je na 80 odsto popunjenosti u odnosu na 2019. godinu, kazala je za agenciju Mediabiro direktorica Nacionalne turističke organizacije Ana Tripković Marković. To znači da oko 110.000 turista boravi u Crnoj Gori.

Riječ je uglavnom o stranim gostima, a najviše ih je u Budvi – 37.000, u Ulcinju oko 23.000 i u Herceg Novi oko 21.000. Od tih 110.000 gostiju, 30.000 gostiju smješteno je, kako je rekla, u hotelima, ostali u različitim drugim vidovima smještaja.

„Tri primorske opštine – Tivat, Budva i Herceg Novi imaju popunjenost iznad prosjeka, tj iznad 80 odsto, ali je ohrabrujuće, što Žabljak i Kolašin takođe bilježe veću popunjenost u odnosu na prosjek“, kazala je ona.

Primorske opštine imaju visok stepen popunjenosti – iznad prosjeka, iznad 80 posto ove sedmice su to Tivat, Budva i Herceg Novi.

Kad je riječ o strukturi gostiju, Tripković Marković navodi da gosti uglavnom dolaze iz regiona.

„To su na prvom mjestu gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovina, ali i iz drugih zemalja regiona. To su gosti koji mogu da dođu avionom, ali se opredjeljuju za dolazak i drugim prevoznim sredstvima“ dodala je ona.

U Novom više stranih nego domaćih gostiju, hosteli prazni

Na novskoj rivijeri trenutno je registrovano 21.376 gostiju, što je 81% ostvarenog prometa gostiju u odnosu na uporedni period iz 2019. godine.

Prema posljednjim podacima TOHN, prednjače inostrani gosti kojih je 20.422, dok je domaćih 954. Veću popunjenost bilježi privatni smještaj u kojem je smješteno 16.645 registrovanih gostiju, dok je u hotelima 4.711.

U auto-kampovima trenutno je 20 gostiju, dok su hosteli i dalje prazni.

13 Komentari

 1. korona je oslabila plateznu moc dobrog dijela evrope a i ostalih dijelova svijeta ali nisu svi svijet nego ima tu i polusvijeta koji je prljavim rabotama dosao do novca pa koristi Jadransko more da opere pare i oni jedino predstavljaju visoki turizam jer porijeklo novca nije vazno nego je vazno da se svi okoriste sto je stvorilo jednu iluziju sa kojim ljudi zive u takvim sredinama.

  3
  2
 2. Dodjose malo prije neki Bosanci iz Bijeljine tu lod komsije.Ja gledam sa balkona.Nose se 2 kante sira gajba pomesanog paradajua i krastavca, boce sljive nesto suhomesanato jaja kisele vode, sokovi itd.i sve to za 5 dana boravka.Vidi nije mi namjera nikoga vredjat zbog rasne i nacionalne pripadnosti ali je li to nivo gostiju koji treba da nam izvuce sezonu.Nikad.

  18
  7
 3. Ajde i da povjerujemo da smo an 80% gostiju jer gužvi ima u saobraćaju ali potoršnja gostiju je možda na oko 25% iz 2019 godine jer većina turista ne kupuje ništa osim prehrambenih proivoda a sa obzirom kako ih deru sa cijenama (idea u gradu je sigurno najskuplja prodavnica na zapadnom Balkanu ako ne i šire) dobro ako im i za sladolod ili kafu ostane maksimalno.

  56
  7
  • Moram ti replicirat. Proveo sam sa porodivom 12 dana u Igalu. Obisao sam sve okolo., i dacu realan sud kome se nesvidi …. ga braco.
   Mislim da Novi radi lose turizam jer npr 01.07 vidim da se sredjuje plaza. Vidim da nema reda na plazama pa tako na plazi na kraj Igala rumenko kosta 2e, lezajka 5e, pivo 2.5e, sok 2e a npr na Banji lezajka ti 2e, pivo(sok) 1.5 rucak komplet za 5-6e…itd
   Nedostaje ucenog kadra koji bi pokrenuo ovaj grad ka boljem.
   Nesvidja mi se sto je napisao onaj momak za ove ljude iz Bosne mislim da Novi treba da se bori za svakog gosta, pa bolje da taj gost dodje ostavi i 1e nego da ga nema.
   Moram reci da je cistoca u gradu dobra, i malo su napumpane price da smrdi na kanalizaciju, ja to ne mogu da potvrdim.
   Jeli smo svaki dan u drugom restoranu cene su manje nego u Beogradu, Zlatiboru, Budvi, Kotoru. Ja sam sa uslugom zadovoljan i rado sam castio svakog momka koji me je sluzio.
   Cene u prodavnicama su jace nego kod nas u Srbiji i to bas bas, ali dobro turisticko mesto mora tako.
   Uzivao sam u moru i barci svaki dan, napunio bagerije i vrsticu se uvek jer imam prijatelje i rodbinu tu.
   E sada da kazemo borba za turiste. Npr. Tursku smo platili u semptembru 550e po osobi 9 noci avionom ,allinclusiv, Egipat je isto u full za 500-600e, Grcka je uvek primamljiva (meni bas i ne) i sads HN (Cg uopste) mislim da sa ovim ne moze da se bori sa tim cenama i uslugom koju daju.
   I manite se prica sta ce nam Srbi Bosanci levi desni samo da nam je Rusa i Norvezana ( i ostalih naroda) postujte svakog gosta jer je to domacinski.

   7
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code