Početna Društvo Popuštanje mjera

Popuštanje mjera

6

Vaspitno-obrazovne ustanove u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama i Kolašinu ponovo će biti otvorene od naredne sedmice, u skladu sa novim preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Foto: Pixabay

Time se, kako je saopšteno iz Vlade, te četiri opštine pridružuju grupi onih u kojima već važe nešto blaže epidemiološke mjere, a nove preporuke IJZ-a važiće od sjutra do 30. aprila.

“Pored Nikšića, Mojkovca, Berana i Kolašina, u ovoj grupi opština su i Podgorica, Danilovgrad, Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da su u svim tim opštinama otvorene dječje igraonice od sedam do 20 sati.

Epidemiološke mjere za te opštine uključuju nesmetan međugradski saobraćaj radnim danima, dok je radno vrijeme fitnes centara i teretana, kao i priređivača igara na sreću i kladionica, od sedam do 22 sata.

“Ugostiteljski objekti mogu da rade od sedam do 23 sata u punom kapacitetu – vani i unutra – uz najviše četiri osobe za stolom. Dozvoljena su samo sjedeća mjesta, uz dozvoljenu živu muziku u periodu od 18 do 21 sat”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je radno vrijeme privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo (tržni centri, štandovi/tezge i slično) od sedam do 22 sata.

Jedine opštine gdje se zadržavaju aktuelne mjere su Pljevlja, Šavnik i Andrijevica, s obzirom na to da je kumulativna incidenca zaraženih na 100 hiljada stanovnika veća od 800.

IJZ donio je i nekoliko novih mjera koje će u narednih sedam dana važiti na teritoriji cijele Crne Gore.

To su, kako se navodi, dozvola izvođenja scensko-muzičkog programa (živa muzika) u baštama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat, pri čemu i dalje važi zabrana emitovanja muzike korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika), kao i zabrana igranja i plesa.

“Dozvoljavaju se posjete bračnog druga i djece u posebnim prostorijama u zatvorima, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da se dozvoljava ulazak crnogorskim državljanima i strancima iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajne i Sjeverne Makedonije bez posjedovanja testa na novi koronavirus, pozitivnog rezultata serološkog testa – antitijela klase IgG.

“Ili dokaza da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da zabrana međugradskoj saobraćaja vikendom ostaje na snazi na teritoriji cijele države.

“Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni”, zaključuje se u saopštenju.

6 Komentari

 1. MA I TREBA POPUŠITI MJERE! SEZONA IDE,TREBA SVAKOM DOZVOLITI DA DOĐE NA.MORE NA ODMOR. IPAK, SVI MI ŽIVIMO VEĆINOM OD TURIZMA – DIREKTNO ILI INDIREKTNO!

  7
  4
 2. Grijese za granice,to nije dobro.Ali svakako njima je lakse,da sprovode neciju odluku,pa kad nam se broj oboljelih poveca,oni se presele na drugu funkciju!

  18
  13
 3. Dozvoljava se ziva muzika pri čemu i dalje važi zabrana emitovanja muzike korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika), kao i zabrana igranja i plesa.
  Kako da sviraju, bez instrumenata i bez ozvuke? Ako su normalni pomamio se🤔

  37
  1
  • Zabrana plesa:) Pa Šeki druže nekada davno u Titovo vrijeme nije bilo stiskavaca:) Valja se malo vratiti u vrijeme velike bivše Jugoslavije😅🤣😂

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code