PORED “VODOVODA” OPŠTINA OSNIVA JOŠ JEDNO KOMUNALNO PREDUZEĆE

PORED “VODOVODA” OPŠTINA OSNIVA JOŠ JEDNO KOMUNALNO PREDUZEĆE

178
0
Podijeli

so_hn_17.07Sa 18 glasova vladajuće koalicije, SNP-NOVA-PZP-Srpska koalicija i  jednim “Novske liste i to čiste”, preglasano je 15 odbornika DPS-a i SDP-a, koji su bili uzdržani i odlučeno  da se osnuje Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u opštini Herceg Novi.

Osnivanje javne službe, odnosno novog privrednog društva je zbog efikasnije i brže realizacije Projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnje i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže – obrazložio je diskutabilnu odluku predsjednik opštine, Dejan Mandić. – Novoosnovano privredno društvo neće biti u obavezi da otplaćuje kredit KfW banke koja je obezbijedila 25 miliona eura za realizaciju projekta, već će to biti obaveza opštine. Nakon završetka investicije novoosnovano preduzeće svu imovinu stečenu
realizacijom Ugovora prenijeće na upravljanje JP Vodovod i kanalizacija – objasnio je Mandić, uz tvrdnju da će opština obezbijediti sredstva za plaćanje PDV-a po fakrutama koje ispostave izvodjači radova.
Odbornici su čak tri sata polemisali oko ove odluke, jer su u opoziciji pokušali da dokažu da je osnivanje novog društva, pored JP “Vodovod i kanalizacija”, bacanje para.
U DPS-u (Andrija Radman i Zoran Bošnak) smatraju da je posao mogao biti povjeren Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog ili  JP “Vodovod i kanalizacija” kao i u drugim opštinama. U toj partiji ocjenjuju i da će Društvo imati pet umjesto tri člana Upravnog odbora, što će dodatno opteretiti budžet. Osim toga, po njima, predlog osnivanja novog društva samo pokazuje da JP Vodovod i kanalizacija ne funkcioniše zbog dugova i povremenih blokada računa.

Isto je imputirao i Dragan Šimrak iz opozicionog SDP-a. On je konstatovao da se formiranjem novog preduzeća javno priznaje katastrofalno stanje u “Vodovodu i kanlizaciji” i zato mu se ne daje povjerenje da upravlja investicijom od blizu 30 miliona eura.
Prošao je i završni račun budžeta opštine za 2011. godinu, pri čemu je načelnik za finansije Stevo Cvjetković kazao da je ostvaren
prihod od 10 miliona 215 hiljada eura, a za kapitalni budžet izdvojeno je 3,5 odsto. 
Odbornici DPS su budžet ocijenili potrošačkim, da samo služi za preživljavanje lokalne administracije, kao i posljednjih 12 godina. Tomo Ćurčijaje ustvrdio je da ima informacije o dugu opštine od čak 21 milion eura. Na to je Cvjetković odgovorio da opština duguje 3,398 miliona eura, da je tužena po raznim osnovama za 12,154 miliona eura, a da potražuje 5,5 miliona eura. 
Odbornici opozicionog DPS su pitali šta je sa izgradnjom zelene pijace, dječijih igrališta, TV Herceg Novi, puteva, deponije i još nekih projekata koji su bili planirani u budžetu. 
Obrazlažući predlog programa uređenja prostora, načelnik Sekretarijata za urbanizam Milovan Baždar (PZP) pohvalio se da je do maja doneseno 14 planskih dokumenata uprkos neadekvatnim katastarskim podlogama. To je pohvalio odbornik NOVE Boćo Vujović uz tvrdnju da je Herceg Novi u urbanističkoj i drugoj stagnaciji otkako je pripao Crnoj Gori, od Drugog svjetskog rata.  

Picerija i restoran

Na drugoj strani Dragan Janković (DPS) je ponovo ukazao da se planski dokumenti donose na osnovu normativno prevaziđenih akata i da je Herceg Novi pun tačkastih izmjena u prostoru, koje blokiraju strateški razvoj i projekte. On je to ilustrovao primjerom Instituta Dr. Simo Milošević koji se nalazi u potkovici gradnje 400 apartmana, Autobuske stanice i stambenih zgrada sa sedam spratova. A Zoran Bošnjak je  zamjerio što lokalna vlast nije iskoristila nedavni građevinski bum kada je mogla da privuče velike investitore.

Odbornici su usvojili dva DUP-a Meljina i Njivica. Umjesto ribarske luke u Njivicama, za što postoji i idejni projekat, ovim planskim dokumentom predviđeno je turističko naselje.

Inače, Skupština je uspjela da do 15 h obavi jedva petinu posla. Za sjutra je najavljen nastavak sjednice sa preostalih 26 tačaka dnevnog reda.  

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code