Porodica Mađar izgubila hotel “Plaža” zbog neažurnosti Komisije za restituciju

Porodica Mađar izgubila hotel “Plaža” zbog neažurnosti Komisije za restituciju

20
Podijeli

Nakon sudskog procesa koji je trajao preko 10 godina između države Crne Gore i Opštine Centar Sarajevo, kao i nakon odluka Osnovnog suda u Herceg Novom i Višeg suda u Podgorici, Opština Centar Sarajevo presudom Vrhovnog suda Crne Gore dobila je u posjed zgradu nekadašenjeg hotela “Plaža” u Zelenici, potvrdio je Radiju Jadran advokat Čabe Mađara, Dragan Lepetić.

– Crna Gora je, inače, dobila te sporove u prvom i drugom stepenu. Međutim, Vrhovni sud je preinačio te odluke nižestepenih sudova, usvojio reviziju Opštine Centar Sarajevo, usvojio tužbeni zahtjev i obavezao Crnu Goru da tužiocu preda u posjed na slobodno raspolaganje ove nekretine – kazao je on.

Picerija i restoran

Lepetić ističe da su u tom sporu Čaba Mađar i njegova porodica bili „umješači na strani Crne Gore“. Njihov pravni interes je u tome što su oni bivši vlasnici hotela i po tom osnovu vode restitucioni postupak kod Komisije za restituciju u Baru.

Komisija je posljednje ročište imala u novembru prošle godine, ali odluku još uvijek nije donijela, iako je Čaba Mađar pisao urgenciju, navodi Lepetić.

– Sad je slučaj iskompikovan jer su vođena dva paralelna postupka: postupak restitucije i postupak Opštine Centar protiv države Crne Gore, jer je Crna Gora upisana kao vlasnik ovih nepokretnosti. Čaba Mađar i ostali nasljednici vode postupak restitucije protiv Crne Gore, kao upisanog vlasnika  – objašnjava on.

Lepetić je u skladu sa Ustavom i zakonom 5. jula 2017. godine podnio ustavnu žalbu Ustavnom sudu Crne Gore protiv presude Vrhovnog suda, ali do danas Ustavni sud nije donio presudu.

Dodatnu komplikaciju čini i odluka predstavnika Opštine Cenar Sarajevo da u što skorijem roku raspiše javni tender za prodaju nekretnine.

– Po meni, Crna Gora je trebalo da uloži ustavnu žalbu, jer je Crna Gora bila stranka u postupku. Međutim, zastupnik imovinsko-pravnih interesa u ime Crne Gore nije ulagao ustavnu žalbu, već je prepustio to Čabi Mađaru da uradi, ali on je tu umješač, a ne samostalna stranka – navodi Lepetić.

Situacija je specifična, jer ako bi došlo do postupka kod Međunarodnog suda pravde u Strazburu, gdje se postupci vode protiv matične države, Crna Gora bi vodila postupak protiv same sebe.

Lepetić je kazao da je dugogodišnji spor najprije vodila pokojna advokatica Ljerka Dabović, a pored toga dugogodišnji je i proces restitucije koji vodi porodica Mađar kod Komisije.

Javni izvršilac u Herceg Novom je, bez znanja Čabe Mađara, donio riješenje protiv izvršnog dužnika u postupku, odnosno Crne Gore, kojim je uveo u vlasništvo nekretnine Opštinu Centar Sarajevo.

20 Komentari

 1. Kad nije ugovorio sa glavnim igračem za koliko će biti “dobar” kad usmjeri
  komisiju za restituciju da vrati hotel. Igrač će biti u plusu, makar se putovalo preko Sarajeva. Pa ko da više

  8
  2
 2. Po vašem prethodnom tekstu se vidi da je opština Herceg Novi 1960 ustupila hotel opštini Centar Sarajevo za 63.5 miliona dinara .To drugim riječima znači da je prodat.

  21
  6
 3. Имам неки осећај да је неко узео или ће тек узети добре паре.А осећај ме тешко вара!

  45
  2
 4. Svi starji, a i mlađi građani HN znaju da je porodica Madžar bila prvi i do sada jedini vlasnik hotela “Plaža” u Zelenici, a i prvi turistički objekat u Boki Kotorskoj. Porodica nije kriva što su se od Austrougarske do danas menjali režimi, koji su nalazili načine da oduzimaju privatnu imovinu kroz razne nacionalizacije itd. Zakon o restituciji je jasan. Vlasniku se vraća imovina u izvornom stanju ako u međuvremenu nije prodata, ali se onda vlasnik mora obeštetiti adekvatnom zamenom ili u novčanoj nadoknadi. Evropskoj uniji je privatna imovina svetinja i ovo “pravno muljanje” između BiH i CG im neće proći. Ako se to ipak dogodi onda nema i države, ni Evrope. Svi mi Bokelji znamo da je porodica Madžar, od kada su se doselili u Boku, tamo negdje početkom 20 vijeka, uvijek bila lojalna, kako prema KJ, SFRJ i sada CG. CG će pokazati da je država ako ne stane iza ove porodice, u protivnom sve se otišlo k vragu

  74
 5. cisti primjer pljacke.ako porodica nije isplacena nakon konsfiskacije a vjerovatno nije ,jedino realnoi posteno je da im se to vrati.Bice ovdje svega ali nekom odgovara da profitira na tudjoj imovini.To su KOMUNISTI I NEOKOMUNISTI novopecene demokrate ex SKJ itd.

  38
  1
 6. Izgubili su ga oni ’49.
  Bože moj, glava na ramenima.
  Problem je što če ga novi vlasnik isparcelisati i pretvoriti u apartmane.
  Još jedan skalin do cilja,
  HERCEG NOVI GRADE ZATVORENIH ŠKURA.

  22
  8
 7. Zao mi je Cabe. Hocu da dodam da moj postupak restitucije u Baru traje vec 13 godina. Komisija donese pozitivno po mene rjesenje, Fond se zali Komisiji za zalbe a ova vrati na ponovni postupak I tako 13 godina. Nije ni cudo jer se radi o klasicnom sukobu interesa: Komisija u Baru, Fond za obestecenje, Komisija za zalbe, sve su to organi Ministarstva finansija koje je nosilac restitucije.

  40
  3
 8. Aha, kombinatoeika za prvi osnovne.
  Sada se na tender javi neko privilegovan, unaprijed poznat i kupi hotel.
  Bar da ga renovira i stavi u funkciju alal bilo, nego što će tako da zjapi i podsjeća na horor.

  25
  1
  • E MOJ ĆABA , PRIJATELJU STARI , PASO SI OSAMDESETU I DAJ BOŽE DA DA TI SE IMOVINA VRATI DOK SI ŽIV ,AL IMA ONA UZETO, PROKLETO ……

Ostavite komentar

*

code