Početna Eco Porodični biznisi na selu – šansa za žene iz Boke

Porodični biznisi na selu – šansa za žene iz Boke

1

Maslinarsko društvo Boka u partnerstvu sa NVO Nada iz Herceg Novog, organizovalo je za 15 žena iz Herceg Novog, Tivta i Kotora studijsku posjetu Vinariji Dabović u selu Nudo i etno domaćinstvu Đedovina na Grahovu, kako bi se upoznale sa primjerima dobre prakse gdje su žene nosioci poljoprivredne djelatnosti.

Foto: Maslinarsko društvo Boka

Posjete su nastavak radionica o diversifikaciji poljoprivrede i ženama na selu kao nosiocima poljoprivredne djelatnosti, ističu iz Maslinarskog društva Boka. Posjete su dio projekta „Osnažimo poljoprivredu – oživimo selo“ koji se sprovodi u opštini Tivat, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLoaD.

Aćim i Andrijana Dabović, brat i sestra, vlasnik i marketing menadžerka i idejni tvorac, pričali su o svom vinogradu, počecima i tehnologiji proizvodnje vina i rakije, idejama za proširenje i unaprijeđenje objekata i proizvodnje. Andrijana je ukazala na administrativne prepreke, uspone I padove, pomoć roditelja i države, procedure za osnivanje porodične firme, marketing i način poslovanja.

“Ovaj primjer uspješnog porodičnog biznisa, dragocjena je informacija stanovnicima ruralne oblasti u Boki kotorskoj, naročito ženama. Održivost ovakvog koncepta poslovanja na porodičnom gazdinstvu, gdje su uključeni svi članovi porodice, gdje se proizvodi i plasira na licu mjesta, od domaće sirovine iz sopstvene proizvodnje i okolnih domaćinstava koja su u istom proizvodnom lancu, potvrđuje se stalnim povećavanjem kapaciteta proizvodnje i unaprijeđenjem ponude”, ističu u MD Boka.

Etno domaćinstvo Đedovina, Đorđa Bulajića, vlasnika i proizvođača organskog povrća i voća, kao i prerađevina (džemovi, rakija, likeri…), još je jedan od dobrih primjera prakse, kako se imanje može “aktivirati”, a stare porodične kuće adaptirati u prodajne prostore ili objekte za smještaj. Bulajić trenutno staru prađedovu kuću adaptira za pružanje smještajnih usluga. Gostima je pokazao i predstavio svoje imanje, objašnjavajući gdje je šta posađeno, šta je u pripremi za sadnju, kao I kako se odvija proces proizvodnje. Najveći dio proizvoda, kako je naglasio, plasira I proda na licu mjesta, u magacinu stare porodične kuće, preuređene za tu namjenu. Gosti imaju mogućnost i da na licu mjesta degustiraju domaće proizvode, čuju priču o porodičnoj istoriji, povratku na selo i planovima za budućnost. U svemu mu pomaže supruga Anita, budući da će posao naslijediti njihova djeca.

U Opštini Tivat u podne je danas najavljena javna tribina „Poljoprivreda, osnova za održiv ekonomski, ekološki i društveni razvoj sela“, u organizaciji MD Boka I NVO Nada iz Herceg Novog.

Govoriće Petar Vujović iz Sekretarijata za turizam i preduzetništvo, kao I predstavnica UNDP i koordinatorka projekta, Vesna Đukić.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code