Početna Eco Portodimare geoportal stalno otvorena platforma za bolje upravljanje obalom Jadrana

Portodimare geoportal stalno otvorena platforma za bolje upravljanje obalom Jadrana

0

Dvodnevna Međunarodna konferencija o integralnom upravljanju obalnim područjima (IUOP) i prostornom planiranju mora (PPM), koju organizuje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u saradnji sa partnerima PORTODIMARE projekta finasiranog u okviru EU Interreg ADRION transnacionalnog programa saradnje, otvorena je u hotelu Avala Resort&Villas u Budvi.

U projektu PORTODIMARE učestvuje 11 partnerskih institucija iz 6 zemalja (Italija, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina), a vodeći partner je regija Emilia Romanja iz Italije.

Picerija i restoran

Organizovanje konferencije o integralnom upravljanju obalnim područjima i prostornom planiranju mora jedan je od ključnih rezultata Portodimare projekta, čiji je cilj dizajniranje i implementacija geoportala, poručio je na otvaranju director Morskog dobra, Predrag Jelušić.

– To je trajno otvorena platforma koja omogućava pristup svim relevantnim i neophodnim podacima za održivi razvoj i strateško planiranje obalnog i morskog područja u Jadransko jonskom regionu. Ovaj portal će nam omogućiti da sagledamo cjelokupnu situaciju i proces u Jadranskom moru i dati pristup podacima o tome kako aktivnosti u jednom njegovom dijelu mogu imati uticaj na obalu i more naše, ali i susjednih zemalja. Cilj Portodimare geoportala je da postane svakodnevno radno sredstvo, alatka, za donošenje odluka, državne, lokalne organe, naučne i stručne institucije, kao i sve druge zainteresovane, promovišući plavu ekonomiju, održivi razvoj u Jadransko jonskom region – dodao je Jelušić.

Projekat Portodimare se zasniva na preko deset godina dugom partnerstvu institucija iz Italije, Hrvatske i Slovenije. Saradnja se razvijala i unaprjeđivala kroz zajednička iskustva u pripremi integralnog upravljanja obalnim područjem i prostornom planiranju mora i prethodnim EU projektima.

U okviru Portodimare međunarodne konferencije predviđena su tri panela, na kojima će pozvani eksperti iz ove oblasti, predstavnici tematskih radnih grupa te predstavnici međunarodnih i nacionalnih institucija uključenih u projekat, diskutovati o instrumentima i rješenjima za pronalaženje izazova.

Poseban panel predviđen je za predstavljanje geoportala, nakon čega će se dati pregled dobrih primjera iz prakse i demostracionih projekata, kroz čiju reazlizaciju će se testirati rješenja za implementaciju geoportala.

Imajući u vidu da geoportal predstavlja konkretan doprinos za transnacionalnu saradnju u Jadaransko-jonskom regionu, PORTODIMARE međunarodna konferencija se organizuje kao doprinos aktivnostima jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code