Početna Ekonomija Portonovi, Mamula i Montrose napreduju uprkos koroni

Portonovi, Mamula i Montrose napreduju uprkos koroni

8

Većina prioritetnih projekata iz turizma i pored ograničenja izazvanih pandemijom Covid19 virusa, u periodu januar – jun realizuju se u skladu sa obavezama iz ugovora i Investicionih programa, sa manjim odstupanjima u dinamici realizacije planiranih aktivnosti. To se navodi u Informaciji o aktivnostima na realizaciji dvanaest prioritetnih projekata iz oblasti turizma za ovaj period, koji je usvojila Vlada.

Stambeni dio Portonovog u kompleksu marine pri kraju

Kompanija Azmont investments završila je izgradnju marine kapaciteta 238 vezova, dok su građevinski radovi na stambenom dijelu objekata u sklopu kompleksa marine u posljednjoj fazi izgradnje. Izgradnja hotela „One & Only” je u završnoj fazi, a investitor je najavio da će hotel biti otvoren u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Hotel će raspolagati sa 113 smještajnih jedinica i 10 brendiranih vila. U izvještajnom periodu, broj angažovanih radnika u kompanijama investitora je 175, dok na gradilištima u okviru rizorta bude angažovano i do 1500 radnika. Procentualno izraženo, od ukupnog broja zaposlenih na projektu 30% je crnogorskih državljana, a 70% stranih državljana.

Ukupan iznos uloženih sredstava u realizaciju projekta je 614 miliona eura.

Pripreme za podvodni elektro kabl od Arze do Mamule

Na Mamuli se izvode konzervatorski radovi, postavljanje vodovodnih i elektro instalacija u dijelovima tvrđave, kao i betonsko-armirački radovi.. Opštini Herceg Novi 5. Juna dostavljen je revidovani projekat za postavljanje odnosno izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa – 10kV kablovskog voda od TS 35/10kV Klinci do Arze na Luštici, radi izgradnje i građevinske dozvole. Projektna dokumentacija za postavljanje podvodnog kabla za napajanje električnom energijom, od rta Arza do ostrva Lastavica je pripremljena i dostavljena 12.06.2020. godine Ministarstvu održivog razvoja i turizma, a obrada je u toku.

Od početka realizacije investitor je u projekat uložio oko 8 miliona €, od čega od januara do juna ove godine 1.85 miliona. Investitor OHM Mamula Montenegro je uplatio godišnju fiksnu zakupninu za 2020. godinu u visini od 47.772 hiljada eura

Glavni projekat za I fazu rizorta Montrose u septembru

Za rizort Montrose – Ritz Carlton Montenegro na novskom dijelu Luštice, u toku je izrada glavnog projekta za I fazu, a plan je da bude gotov do kraja septembra 2020. Godine. Nakon toga će biti objavljen tender za izgradnju I faze, koja bi trebalo da obuhvati, između ostalog, izgradnju 120 hotelskih soba.

U toku je izgradnja pokazne vile, po standardima „Marriott-a“, prvog objekta iz okvira budućeg rizorta. Završen je idejni projekat za prvu fazu za sve objekte. Takođe, završen je glavni projekat za pokaznu vilu i glavni projekat pokaznih soba, kao i tender za izvođača radova za njihovu izgradnju.

Završen je i tender za projekt-menadžment i nadzor nad gradnjom ovih objekata. Trenutno je na projektu angažovano 120 lica, od kojih su 40 domaći, a 80 strani državljani.

U projekat je od početka realizacije uloženo 21,4 miliona eura, od čega u izvještajsnom periodu 4,4 miliona.

8 Komentari

 1. Mamula ne napreduje! Mamula je uniptena. Ta monte rose, projekat u master planu ne izgleda loše, al pregusto i ko zna šta će bit kad naprave.. Ne pistoji ni jedan jedini render kako će to izgledat iz novoga! Zašto se o tome šuti??

  Portonovi je dobar projekat

  10
  1
 2. Porto Novi najveci debakl ono sto je napravljeno. Nikakve koeisti za gradjanina Cg. Pranje pare drugi desni dio pripada Djukanovicu svake sedmice je skoro dolje. Usas

  12
  9
 3. A gradjani da , posto uniste ovaj turizam od kojeg zivimo , bice prinidjeni da budu robovi podgoricana, arapa i ostale svjetske oligarhije. Otjerati goste regiona , ugasiti male ugostiteljske objekte, apartmane itd i onda svi sobarice , cistacice bjelosvjetskom olosu. Jer nema Cedo i ostali radnika. Egipat , brazil i slicno. Spavaj i budi rob. Vec se vidi taj plan ovih dana gdje je dozvoljeno bogatim da udju bez karantina.
  Dobrodosli u robovlasnicko drustvo!

  28
  4
  • Mozda je bolje da je ostala kasarna u Kumboru sa 5-6 stotina vojnika koje su placali gradjani,to sto mi nemamo kadar ili necemo da radimo nije njihov problem!

   11
   9
  • Kako si ogorcen. Kad sa takvim stavovima dodjes na razgovor za posao, smatrajući da se podrazumijeva da ti treba da radis i da imas prednost u odnosu na druge, ja bih te kuci poslao, pa nastavi da kukas u svoja 4 zida.

   11
   5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code