PORTONOVI ZNAČI PREPOROD HERCEG NOVOG I PRIMJER JE ODLIČNE SARADNJE DRŽAVNE I...

PORTONOVI ZNAČI PREPOROD HERCEG NOVOG I PRIMJER JE ODLIČNE SARADNJE DRŽAVNE I LOKALNE ADMINISTRACIJE

122
0
Podijeli

Herceg Novi će realizacijom projekta Portonovi postati svjetski prepoznatljiva turistička destinacija i jedan od najrazvijenih crnogorskih gradova, uvjeren je predsjednik opštine Dejan Mandić.

On je gostujući sinoć u emisiji “Okvir” RTCG kazao da to što je opština u rekordnom roku obezbijedila neophodnu dokumentaciju koju je tražio investitor, pokazala odličnu saradnju državnih i lokalnih organa na tom poslu.
Kompanija “Azmont investments” je već dokazala svoje prisustvo u svim sferama života ne samo u Herceg Novom već i u Crnoj Gori, kazao je Mandić, a realizaciojom ovog projekta počeo je preporod Herceg Novog u svakom smislu. On je naglasio da je Portonovi za sobom “povukao” i ostale investitore da “pokrenu” svoje projekte.
“Riječ je o površini od 300 hiljada kvadrata na Kobili, za koju već nezvanično imamo potvrde da će je preuzeti drugi azerbejdžanski investitor. Postoji mogućnost izgradnje i na mjestu prve opšte privatne bolnice u Crnoj Gori u Meljinama. Zatim, moramo spomenuti i Nord Star, kompaniju koja je na Luštici zakupila zemlju površine 520 hiljada kvadrata. Riječ je o veoma ozbiljnoj investiciji, vrijednoj oko 300 miliona eura. Oni su već uložili 4-5 miliona eura. Tu je i tender za raspisivanje zakupa dijela zemljišta takođe na Luštici na poluostrvu Arza, kao i sve izvjesni projekti koji su “oživjeli” nakon projekta Portonovi”.
Pored kolektora i postrojenja za preradu otpadnih voda, EPCG će sa 2 miliona ulaganja poboljšati snabdijevanje strujom na Luštici visokonaponskim kablom. Bez tih projekata ni Portonovi ne bi bio “održiv”.
Narednih dana sa Azmontom predstoje razgovori o nadokandi za opremanje građevinskog zemljišta, iako kako kaže Mandić ne mora “novac na ruke” biti direktno uplaćen.
– Možemo se dogovoriti da taj novac koji je opredijeljen za opremanje komunalnog zemljišta oni ulažu u izgradnju gradske deponije. Ili, da se uloži u obezbjeđenje sredstava koje je opština dužna da obezbijedi za izgradnju kanalizacionog kolektora i ulica.
Direktorica operacija u Azmont investmentsu Tijana Durković, gostujući takođe u emisiji “Okvir” podsjetila je da je do sada za projekat Portonovi uloženo između 40 i 45 miliona eura. U komapniji “Azmont” stalno je zaposleno 55 radnika, i to bez kompanija koje se angažuju svakog mjeseca za uslužne djelatnosti (obezbjeđenje, građevinski radovi itd.). Oko 80 odsto zaposlenih je iz Crne Gore, a od toga više od polovine iz Herceg Novog.
U “Azmont akademiji” za obuku radnika za građevinske, molerske i slične poslove do sada je prijavljeno skoro 1.700 radnika, i prema njenim riječima, svi koji budu zadovoljili kriterijume – dobiće šansu da se dokažu tokom izgradnje kompleksa u Kumboru. Akademija je pokrenuta u Bijelom Polju upravo zbog izražene nezaposlenosti na sjeveru Crne Gore, i konkurs za prijavljivanje i dalje traje, jer će tokom izgradnje biti angažovano više od 6 hiljada radnika.
“Mi smo vrlo lako radnu snagu mogli da nađemo u zemljama u okruženju, međutim naš direktor, James Wilson došao je na ovu fantastičnu ideju da se Akademija osnuje na sjeveru i od ovih 6 ipo hiljada ljudi što više zaposli iz Crne Gore. Mi računamo da ima hiljadu do dvije radnika, koji već mogu da rade na projektu, a nadamo se da će ostatak biti obučavan na Akademiji makar kao pomoćni radnici, a kad dođu da rade u Kumboru, svakako će imati odlične uslove”.
Prema njenim riječima do sada je apliciralo i oko 600 građevinskih firmi koje bi mogle biti angažovane kao podizvođači.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code