Poruke i ocjene zvaničnika povodom 21. maja Dana nezavisnosti

Poruke i ocjene zvaničnika povodom 21. maja Dana nezavisnosti

1744
0
Podijeli

Nakon 11 godina nezavisnosti Crne Gore, predsjednik Vlade Duško Marković je poručio:

“Nezavisnost Crne Gore je naša najveća obaveza. Vjerujem da je svaki 21. maj datum kada se moramo podsjećati te najveće, svete obaveze svakog Crnogorca i svakog građanina Crne Gore”, kazao je  Marković, podsjećajući da će narednih dana Crna Gora postati 29. članica NATO saveza, a u narednih najviše pet godina i Evropske unije.

Picerija i restoran

“Nikada više iza naših leđa, neće se odlučivati o sudbini naše države. Jednom zauvijek zatvorićemo tu nesrećnu stranicu naše istorije. Time ćemo ispuniti našu najveću i svetu obavezu, ali zato nas čeka još puno posla, da našu zajedničku, bezbjednu kuću do kraja uredimo po mjeri najviših demokratskih i ekonomskih standarda razvijene Evrope”, poručio je  Marković.

Dvadesetprvog maja 2006. godine ostvaren je san sanjan 88 godina, san mnogih generacija u Crnoj Gori prije nas, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović:

– Vrijeme koje je proteklo, potvrdilo je ispravnost odluke koju smo donijeli.Crna Gora je danas međunarodno priznata, uvažena država. Za koji dan postaćemo punopravna članica NATO-a, nastavljamo put ka Evropskoj uniji, baštineći vrijednosti građanske, antifašističke, multietničke, multinacionalne, multikonfesionalne Crne Gore. Sada je važno da svi svoje sposobnosti usmjerimo ka snažnom ekonomskom razvoju naše države – naveo je Brajović.

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić  ističe da crnogorsko društvo danas ima razloga i za zadovoljstvo, ali, nažalost, još više za nezadovoljstvo.

„Razlozi za zadovoljstvo su sadržani u činjenici da je crnogorsko društvo, i to ne zaslugom vlasti, sve manje u rovovima u kojima se zateklo 2006. godine” – istakao je Bečić koji među najzaslužnijima za to vidi Demokratsku Crna Goru i ideja „pobjeda, a ne podjela“.

Kao razloge  za nezadovoljstvo ističe to što su, kako kaže, na vlasti u Crnoj Gori i dalje isti oni ljudi koji su bili aktuelni i prije 11, kao i prije 28 godina, oni koji svaki čas priznaju da su šefovi organizovanih kriminalnih grupa, oni koji organizuju jednopartijske izbore u Nikšiću, oni koji sprovode „fer, slobodne i demokratske“ parlamentarne izbore u okolnostima “državnog udara”, oni čija politika tjera mlade ljude da bježe iz Crne Gore glavom bez obzira” – naveo je Bečić.

Predsjednik Izvršnog odbora i poslanik DEMOS-a, Goran Danilović povodom Dana nezavisnosti ističe:

“I dalje imamo divnu zemlju i nemamo državu – država je privatizovana i pripada pojedincima, oligarhijskoj grupi – nezavisna je samo od svojih građana! Dan nezavisnosti, u najskorijoj budućnosti, ona politička elita koja bude istinski voljela svoju zemlju i državu, treba da preimenuje u Dan Crne Gore, dan svih njenih pomirenih krajnosti, dan svih DA i svih NE, dan međusobnog razumijevanja”, kaže Danilović.

Najveća pobjeda u politici je kada vaši progonitelji postanu sljedbenici vaših ideja i strateških ciljeva – nezavisnosti, građanske države, EU i NATO integracija, kažu iz SDP- a ističući da su oni i nekadašnji LSCG ostvarili te najveće pobjede u politici.

“Put ka EU i ulazak u NATO su sigurno najveća ostvarenja za ovih 11 godina od obnove nezavisnosti. SDP je ponosna što je presudno doprinijela da se ratna Crna Gora devedesetih okrene civilizovanom svijetu i partnerstvu sa evropskim i svjetskim demokratijama”, navode iz te partije. Ipak, kažu oni, teško se oteti utisku da su se u ovih 11 godina na obnovljenoj nezavisnosti više obezbjeđivali lični intetresi nego što se gradila budućnost države.

Predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović  smatra da je  21.maj- Dan nezavisnosti, jedan od najznačajnijih datuma moderne crnogorske istorije i prilika da se podsjetimo zajedničkih ideala koje smo ugradili u temelje našeg novog poretka i da iskreno promislimo “koliko smo uradili za njih i kako gradimo zajedničku kuću”.

“Danas Crna Gora slavi Dan obnove nezavisnosti kao članica NATO saveza, slavi ga kao država koja je na pragu Evropske unije i društva modernih i naprednih naroda. Svi ti zajednički uspjesi, dodatno nas moraju inspirisati da još snažnije radimo na onome što jeste građanska država i slobodno društvo u kojem će se svako osjećati udobno bez obzira na bilo koje lično svojstvo i uvjerenje. Društvo i država koje nam nudi mogućnost da tragamo za ličnom srećom, ostvarenjem i bogatstvom, jeste srećno društvo i država. Takav cilj, i dalje je u vrhu prioriteta liberala ali, uvjereni smo, i svih građana i građanki. Da je vječna Crna Gora i njena sloboda!”, navodi  Popović.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović’ siguran je da ćemo naredni 21. maj dočekati u slobodnoj Crnoj Gori, dostojnoj svakog svog građanina i svake svoje pobjede:

– Talas neophodnih političkih promjena je već krenuo, pa konačno dolazi vrijeme političkog i ekonomskog zaokreta – koji će najljepšu državu na svijetu učinjeti mnogo boljim mjestom za život svih građana. Neka poruka mira, tolerancije, solidarnosti, demokratije i pune vladavine prava bude slavljena u svakom domu u Crnoj Gori. Na univerzalnim vrijednostima počiva i počivaće naš svaki budući uspjeh. Crna Gora, nek je vječna!“, istakao je Abazović.

Povodom 21. Maja, Dana nezavisnosti,  svim građankama i građanima srdačne čestitke uputio je potpredsjednik Opštine Hreceg Novi, Dragan Janković.

–  Uz želju da svi zajedno učestvujemo u napretku i razvoju društva u kojem su temelj boljitka povezivanje, razumijevanje, mir i tolerancija. Neka vrijeme koje dolazi bude obilježeno prosperitetom i skladnim suživotom svih naroda i građana Herceg Novog i cijele Crne Gore, da svojim zalaganjem generacijama koje dolaze obezbijedimo stabilan okvir za dalji napredak. Srećan Dan nezavisnosti“! – navodi se u čestitki.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code