Početna Turizam Posjete tvrđavama Forte Mare i Kanli kula preko cijelog dana

Posjete tvrđavama Forte Mare i Kanli kula preko cijelog dana

2

Herceg Novi je grad tvrđava, a dvije, Kanli kula i Forte Mare, od sjutra će biti otvorene za individualne i grupne posjete, svakog  dana od 9 do 19 časova.

Kule su posljednjih decenija korišćene kao ljetnje kino, odnosno kao Ljetnja pozornica. Prošle godine posjetilo ih je preko 77 hiljada gostiju. Tačnije Kanli kulu je obišlo 41.660 posjetilaca, a Forte Mare 35.400.

Picerija i restoran

Ulaznica za individualne posjete je 2 €, a za grupne 1 €, obavještavaju iz JUK Herceg festa.

Kanli Kula (Krvava kula, Porte di terra), nastala je 1539. godine, u vrijeme turtske vlasti. U donjem dijelu, sa zapadne strane, tvrđava je imala cistjernu, koja je kasnije služila kao zatvor. Kula je sanirana poslije zemljotresa, a danas je jedna od najljepših ljetnjih pozornica na Jadranu, za 1500 posjetilaca.

Tvrđava Forte Mare (Forte di mare) ili morska tvrđava, dominira gradom. Sagrađena je uz samo more, na čvrstim morskim stijenama. U tvrđavi su sačuvani ostaci utvrđenja iz bosanskog perioda (grbovnik bosanskih velmoža isklesan na velikom kamenu). U samom podnožju tvrđave nalazi se izvor vode, koji su borci Svete lige (mletačke, papske i španske dpžave) 1687. godine iskoristili, ostavivši grad bez pijaće vode, i na taj način ubrzali osvajanje Novog. Na mermernoj ploči koja se nalazi iznad samog izvora, uklesani su najljepši stihovi, koji su posvećeni Boki, stihovi pjesnika Alekse Šantića iz 1906. godine.

Počelo snimanje filma

U zaleđu je počelo i snimanje scena za digitalni sadržaj kojima će biti obogaćena ponuda na Kanli Kuli. Snimanje bi uskoro trebalo da počne i u Herceg Novom, a za to će biti konstruisana i srednjevjekovna scenografija u Starom gradu.

Digitalizacija Kanli kule trebalo bi da bude gotova do ljeta, te da od ove sezone već bude postane dio turističke ponude. Riječ je o projektu pod nazivom „Fortress ReInvented“, za koji su sredstva obezbijeđena iz IPA fondova Evropske unije. Za projekat digitalizacije tvrđava Kanli-kula u Herceg Novom, Klisa i Sv. Mihovila u Šibeniku, te Vranduka kod Zenice opredijeljeno je oko 1,3 miliona eura.

2 Komentari

  1. Moze li mi neko reci dali ovaj cijenovnok vazi i za mjestane? Da li ja kao majka dvoje djece mogu ih povest da obidju tvrdjavu il ne mogu ako nemam 6 €?

    • Објаснити ће вам два пензионера који наплаћују карте.Они имају плату од 400€ мјесечно .На заводу за запошљавање на стотине младих факултетски образованих људи не могу ни случајно добити посао јер нису гласали за Новску листу

      5
      1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code